Pulski Gimnazijalci poklonili kravatu gradonačelniku Filipu Zoričiću

PODIJELI
18 / 10 / 2021

Učenici pulske Gimnazije u pratnji ravnatelja Nikole Vujačića i profesorice Elizabete Pavlović u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine u prostorijama Komunalne palače posjetili su gradonačelnika Filipa Zoričića i tom mu prigodom poklonili kravatu čime su na simboličan način obilježili Dan kravate.

„Ovo je lijepa prilika da se vidimo. Za malo više od pola godine morat ćete donijeti važne odluke. U meni ćete uvijek imati potporu, drago mi je da ste svoji i da volite svoj grad“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Dan kravate, 18. listopada u Puli se već tradicionalno obilježava. Na taj dan 2003. godine naš Amfiteatar obgrlila je najveća kravata na svijetu, kao instalacija profesora Marijana Bušića, s pravim svezanim čvorom i crvenom bojom ljubavi, znakom komunikacije i pozivom na zajedništvo svih ljudi i svih naroda.

Simbol ljudskog dostojanstva,  otmjenosti te važnih i svečanih trenutaka, ali i simbol Hrvatske kao domovine kravate, ona je i sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj.

Kravata se kao izvorni hrvatski proizvod raširila Europom u 17.  stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu u sastavu jedinice Crabatten (njemački za Hrvate). Kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavan modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima, a koji je danas nakon slavne fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim Amfiteatrom.