Predstavljen projekt „ZaBoravak“ Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula i obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

PODIJELI
21 / 09 / 2021

U utorak, 21. rujna 2021. godine u Komunalnoj palači u Puli najavljene su aktivnosti projekta „ZaBoravak“ kojega provodi Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula u partnerstvu s Gradom Pulom.                                                                                                     

Na konferenciji za medije sudjelovale su: pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras-Tkačuk, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula ujedno i voditeljica projekta Vesna Grubišić Juhas, voditeljica Odjela za demencije Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Doris Apostolovski te koordinatorica projekta „ZaBoravak“ Ana Rumak.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović tom je prigodom rekla kako je provedba projekta, vrijednog 1,9 milijuna kuna, započela u srpnju ove godine te izrazila zadovoljstvo jer će se njime poboljšati kvaliteta života korisnika usluga.

„Grad Pula i Istarska županija za ovaj projekt dodijelit će po 250.000,00 kuna kao dodatna sredstva za renoviranje prostora u kojima će se odvijati aktivnosti projekta“, poručila je pročelnica Krizmanić Marjanović.

„Projektom Zaboravak, za koji je ugovor potpisan s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kroz ESF i dodatnu financijsku potporu Grada Pule i Istarske županije, obnovit će se dio prvog kata na lokaciji Mažuranićeva 10 te ćemo dobiti prostor za Dnevni boravak sa senzornom sobom za 25 novih korisnika kojima će usluga tijekom 18 mjeseci trajanja projekta biti besplatna“, kazala je Vesna Grubišić-Juhas, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i voditeljica projekta ZaBoravak.

Ana Rumak, koordinatorica projekta ZaBoravak pojasnila je kako su, uz adaptaciju dijela prvog kata i opremanje Dnevnog boravka sa senzornom sobom, kroz projekt ZaBoravak planirane aktivnosti pružanja usluga savjetovanja i pomaganja za 25 korisnika, usluge psihosocijalne podrške i radionice „Dosjećanja“, te osigurana prehrana i prijevoz za korisnike dnevnog boravka i senzorne sobe. Također je predviđena edukacija stručnjaka za rad u Senzornoj sobi.

Projekt „ZaBoravak“ prijavljen je Europskom socijalnom fondu u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. – Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/ područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb u partnerstvu s Gradom Pula-Pola.

Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras-Tkačuk u ime osnivača Doma Alfredo Štiglić izrazila je zadovoljstvo što se Svjetski dan Alzheimerove bolesti ove godine obilježava razvojem novih usluga u zajednici, kao dobrobit oboljelim članovima, ali i njihovim obiteljima.

Budući da se 21. rujna obilježava Svjetski dan Alzheimerove demencije, u nastavku konferencije Doris Apostolovski, voditeljica Odjela za demencije rekla je kako je riječ o danu solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti.

„Demencija označava progresivni, i više ili manje globalni gubitak intelektualnih sposobnosti, ali bez izmjene stanja svijesti. Demencija se češće javlja u starijoj životnoj dobi - u populaciji osoba starijih od 65 godina broj oboljelih od demencije kreće se u rasponu od 9-14%, dok u populaciji osoba starijih od 85 godina iznosi čak 30-35%. Na žalost, javlja se i u osoba i prije 65-e godine, i tada je obično tijek razvoja bolesti brži“, zaključila je Apostolovski.