Školsko igralište OŠ Veli Vrh sa statusom Polja mira

PODIJELI
17 / 09 / 2021

108 godina školstva na hrvatskom jeziku i komemoracija za učitelja Ivana Šorića

U OŠ Veli Vrh Pula održan je jučer projekt Peace Field Projects. To je projekt koji omogućuje djeci i lokalnoj zajednici da saznaju više o svojoj povijesti i baštini sudjelujući u sveobuhvatnom programu aktivnosti koji kulminira obilježavanjem događaja na kojem školsko igralište postaje Polje mira (Peace Field). Projekt je povezan s događajima vezanim uz Božićno primirje koje se dogodilo u vrijeme Božića 1914. godine za vrijeme Prvoga svjetskoga rata kada su vojnici Njemačke i Velike Britanije na zapadnom bojištu kratkotrajno prekinuli sukob kako bi se susreli na "ničijoj zemlji".

Projekt se fokusira na sudbine istarskih učitelja koji su unovačeni i poslani na bojište, uglavnom u Galiciju. Mnogo ih je i nastradalo. Među njima je bio i Ivan Šorić, učitelj u OŠ Veli Vrh, koji je poginuo na istočnom bojištu u listopadu 1914. godine. Istre se sjetio i na ratištu te je Istri i Družbi sv. Ćirila i Metoda ostavio svu imovinu: Za Istru je živio, bio je učitelj djece na družbinoj školi i pred smrt sjeti se Istre, sjeti se družbe sv. Ćirila i Metoda i zapisa joj - iza smrti majke - imovinu svoju. Još se u pismu oprašta od prijatelja svojih ovim riječima: Budite mi zdravi i veseli, a ne zaboravite našu bijednu i siromašnu Istru. Učitelju Šoriću odana je počast.

U sklopu projekta obilježen je i početak suvremenog školovanja na hrvatskom jeziku na Velom Vrhu jer se u 39. broju Naše sloge, koji je izdan 25. rujna 1913. godine, spominje da je 16. rujna te godine otvorena nova narodna škola Veli Vrh.

Nakon obilježavanja na sportskom terenu Tivoli odigrane su nogometne utakmice između OŠ Veli Vrh Pula, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – PŠ Baška i NK Veli Vrh čiji je klub i partner OŠ Veli Vrh Pula u navedenom projektu.