Dodjelom nagrada u Areni završen 68. Pulski filmski festival

PODIJELI
24 / 07 / 2021

Gradonačelnik Filip Zoričić uručio nagradu publike Zlatna vrata filmu „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović, a zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić diplomu publike za međunarodni film „Nigdje posebno“ redatelja Uberta Pasolinija

Svečanoj dodjeli nagrada u pulskoj Areni, 23. srpnja 2021. godine, kojom je završen 68. Pulski filmski festival, prisustvovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović, redatelji, producenti, glumci i drugi filmski djelatnici, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala, a film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Ogresta je osvojio Arenu i za režiju, a nagrada "Breza" za najboljeg debitanta pripala je scenaristici i redateljici filma "Murina" Antoneti Alamat Kusijanović, a taj je film nedavno nagrađen za najbolji debitantski film i u Cannesu.

Zlatna arena za glazbu pripala je Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu u filmu "Zora" Dalibora Matanića. Istom filmu pripala je i Zlatna arena za montažu koju je dobio Tomislav Pavlic te za kameru koja je dodijeljena Marku Brdaru, također za film "Zora".

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Vanja Ćirić, protagonistica filma "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste, a Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta.

Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Danica Čurčić za ulogu Nele u filmu "Murina".

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film "A bili smo vam dobri", dok je Zlatna arena za režiju pripala Zrinku Ogresti za film "Plavi cvijet". Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala je Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film "Zora" redatelja Dalibora Matanića.

U konkurenciji Međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji film pripala je filmu "Nigdje posebno" redatelja Uberta Pasolinija, a Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Ankici Jurić Tilić za film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" redatelja Radua Judea. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda uručeno je redateljici Jenni Toivoniemi za film "Društvene igre".

Filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčić dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović“, koju je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta utemeljio 2000. godine, a dodjeljuje se glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskog filma.

Inače, članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa bili su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche'.

Pulski filmski festival u proteklih tjedan dana održao se na 12 lokacija, od kojih su četiri bila rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji bilo je ukupno šest hrvatskih i deset koprodukcija.