Novosti

19/07/2021

Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Grad Pula partner u provedbi EU projekta STEM udruga za popularni STEM

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Matematičkim društvom „Istra“, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli - Fakultetom prirodnih znanosti, Istarskom razvojnom agencijom i Gradom Pula – Pola kreće s provedbom projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem – STEM udruga za popularni STEM.

Predstavljanju projekta u Zajednici tehničke kulture u Puli u ime Grada Pule odazvala se zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Grad Pula kao partner vrlo rado sudjeluje projektima koji imaju za cilj osnaživanje organizacija civilnog društva kao i edukaciju građana, posebice djece i mladih.  Smatramo izuzetno važnim što će se kroz aktivnosti projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM (STEM udruga za popularni STEM) popularizirati znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Civilni sektor u tome ima važnu ulogu jer predstavlja dodatnu snagu koja može osmisliti, pokrenuti i provesti brojne hvalevrijedne aktivnosti i zato je potrebno osnažiti njihove kapacitete. Popularizacija STEM-a kod djece predškolske dobi zapravo je inovativna i hvalevrijedna aktivnost jer razvijanje interesa kod djece primjerice za robotiku, matematiku, prirodne znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, zasigurno doprinosi povećanju njihova interesa za bavljenje znanošću u budućnosti što je jako važno“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Projekt ukupne vrijednosti 2.462.021,59 kn, koji će provoditi u sljedeće dvije godine, ima za cilj popularizaciju STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Cilj je educirati udruge i ojačati njihove kapacitete za osiguranje financijskih sredstava za buduće djelovanje, povećati kompetencije njihova managementa za brendiranja udruge i komunikacije s medijima što u konačnici jamči kontinuiranost projektnih aktivnosti.

Helga Možé, Upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva naglasila je važnost organizacija civilnog društva u popularizaciji znanosti budući da, u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece i mladih te opće populacije građana te mogu biti dobar partner u provedbu nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U tu svrhu, kroz ovaj projekt planira se educirati i ojačati organizacije civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a te se na taj način želi stvoriti dobre preduvjete za daljnje zajedničke suradnje i nove programe.

Aktivnosti projekta, osim jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, usmjerene su popularizaciji STEM-a kod djece i mladih. U tu svrhu osmišljeno je niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima - o moru, o matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili pak kemijskim i biološkim procesima. Pri Zajednici tehničke kulture u Puli opremit će se i prostor zvan "FabLab“ kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se poticati i recikliranje i re-uporaba plastike i drugih predmeta. Interesantni strojevi, oprema i alatima bit će na raspolaganju za korištenje školama i široj zajednici. Naime, kako bi se znanost popularizirala i među ostalim građanima, provest će se niz različitih događaja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre.

Jedna od aktivnosti usmjerenih prema djeci i mladima koju je važno istaknuti jest uređenje „Znanstvenog vrta“ u centru Pule te dodatno opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli, u kojem je do sada praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 5.500 učenika sa više od 900 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije.

Anton Pletikos, tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli otvaranje „Znanstvenog vrta“ najavio je već u proljeće 2022. godine. Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700 četvornih metara, a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Eksponati će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije, a jedna od postavki bit će i teleskop te, uz sve to na krov će se postaviti i meteo stanica čije će korištenje biti na uporabu za edukativne aktivnosti. Osim toga, kako bi vrtu mogle pristupiti i osobe s invaliditetom, bit će nabavljena i pristupna rampa.

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i istarski župan Boris Miletić.

Partneri na projektu nisu zaboravili i one najmanje pa će se tako u sklopu ovog hvalevrijednog projekta osmisliti i razraditi inovativni model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, koji će i nakon završetka projekta poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a a koji će se provoditi kroz zabavne interaktivne predstave „Mali znanstvenici“.

Uz sve to provodit će se niz aktivnosti vezano za popularizaciju i poticanje interesa za robotiku, matematiku, prirodne znanosti s naglaskom na more i priobalje te niz raznih događaja senzibilizacije šire javnosti kao što su primjerice „Znanstveni doručak u Znanstvenom vrtu“, Festival znanosti, Natura 2000 te aktivnosti spajanja poslovnog sektora sa STEM udrugama. No isto tako, prvi put će se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.