Novosti

16/06/2021

Započeli radovi na uređenju Malog rimskog kazališta

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na predstavljanju početka radova

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je danas, 16. lipnja 2021. godine na predstavljanju početka radova na uređenju Malog rimskog kazališta u sklopu projekta „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula“ za koji je osigurano sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U novouređenoj zgradi Arheološkog muzeja Istre predstavljanju su prisustvovali i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, konzervatorica i viša savjetnica Ministarstva kulture i medija Nataša Nefat, predstavnik ING-GRAD-a Stjepan Antolović, pomoćnica ravnatelja SAFU Matea Radić, predstavnica Turističke zajednice Grada Pule Marinela Kolić i voditelj Odsjeka za provedbu ITU mehanizma u Gradu Puli Damir Prhat,

„Ovo je svjetska priča, a grad Pula je svjetski grad. Drago mi je da je u ovom projektu Grad Pula putem ITU mehanizma osigurao 8,5 milijuna kuna jer će cijela ova priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati. Kroz kulturu se to postiže na jedan potpuno novi način. Kao profesor i povjesničar ponosan sam što će Malo rimsko kazalište postati mjesto okupljanja mladih i školaraca“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu poziva „Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”, Arheološkom muzeju Istre odobreno je sufinanciranje projekta "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta - Pula", iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi ga u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Pule. Ukupna vrijednost projekta nakon provedene javne nabave iznosi 25,4 milijuna kuna, a sufinancira se iznosom od 8,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

„Riječ je o izuzetno vrijednom projektu kako za Arheološki muzej tako i za Grad Pulu, Istru i cijelu Hrvatsku jer objedinjava zaštitu vrijednog spomenika, jedinog očuvanog rimskog kazališta na području Hrvatske, a s druge strane stvara kulturne, turističke i druge infrastrukture koje nam omogućavaju da imamo manifestacije na otvorenom. I to je ono što nam je do sada nedostajalo“, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje.

U sklopu građevinskih radova, modernim materijalima rekonstruirat će se dio tribine u skladu s originalnim kazalištem, pristupni putevi kazališta povezat će se sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane, dok će mreža pristupnih puteva biti obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama.

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Arheološki ostaci Malog rimskog kazališta nalaze se u središtu Pule, na istočnoj padini Kaštela. Trenutno nije turistički valorizirano i nije u funkciji razvoja.

Nakon završetka projekta Malo rimsko kazalište bit će prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja značajnog kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima, u kontroliranom korištenju za potrebe učenja, inovacija i poticanja svijesti o konceptu održivog gospodarenja poviješću za potrebe budućnosti.

Projekt je započeo s implementacijom 10. svibnja i trebao bi biti gotov do 10. svibnja 2022. godine.  Po okončanju radova Malo rimsko kazalište  moći će primiti oko 2.000 posjetitelja.

Tada će se ponovno početi koristiti kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik. U njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, čije se osnivanje planira u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem, zatim programi Pulskog filmskog festivala te druge kulturne manifestacije. Malo rimsko kazalište tako će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma.

Uređeno Malo rimsko kazalište te njegova integracija s adaptiranom i dograđenom zgradom Arheološkog muzeja Istre koja u sebi inkorporira multimedijalnu staklenu fasadu, novi stalni postav, lapidarij i uređeni okoliš uklopljenim arheološkim nalazima predstavljat će izuzetan doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi grada Pule, Istre i cijele Hrvatske.

Završetkom ovih projekata Republika Hrvatska dobit će impozantan i jedinstveni muzejsko-spomenički spoj i novi vrlo atraktivan povijesni spomenik s izuzetnim mogućnostima kulturne nadogradnje.