Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul položio vijenac na spomenik palim mađarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu

PODIJELI
10 / 06 / 2021

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul prisustvovao je danas polaganju vijenaca na spomeniku palim mađarskim vojnicima na Mornaričkom spomen-groblju u organizaciji Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul vijenac je položio sa zamjenicom župana Istarske županije Jessicom Acquavita i pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem.

Prigodnim su se govorima prisutnima obratili državni tajnik Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Tamás Vargha, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađare Hrvatske Róbert Jankovics i veleposlanik Mađarske u Zagrebu Dr. Csabo Demcsák prisjetivši se prošlosti kada su tijekom Prvog svjetskog rata prilikom potonuća broda Szent Istvan mađarski vojnici zajedno s hrvatskim subornicima izgubili živote.

Spomenik je postavljen na Mornaričkom spomen-groblju 2017. godine u znak sjećanja i na spomen mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata, a nakon što je mađarski parlament 10. lipnja proglasio danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice te zatražio od Vlade da u spomen na poginule mađarske pripadnike ratne mornarice tijekom Prvoga svjetskog rata podigne spomenik na Mornaričkom spomen-groblju u Puli.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i zamjenica veleposlanika Zsófia Gyöngyös, vojni izaslanik Mađarske u Zagrebu Zsolt Hajgató, časnik za vezu na Međunarodnom odjelu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i vojni izaslanik Republike Hrvatske akreditiran u Budimpešti sa sjedištem u Zagrebu Davor Kopanji te Kapetan korvete i zapovjednik 2. Divizije Obalne straže u Puli Vlado Zoko.