Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

PODIJELI
09 / 06 / 2021
Arena

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije. Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice. Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vjetar 2 – Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu. Iz Italije dolaze 2 filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film snimljen u Trstu, Ne mrzi, debitanta Maura Mancinija, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov Nigdje posebno  redatelja i producenta Uberta Pasolinija, u talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji, s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji. Iz Rumunjske nam dolazi duhovita politička satira Kampanja redatelja Mariana Crisana dok je ljubimac europske festivalske publike film Limbo redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život. Finski film Društvene igre redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije nam dolaze dva filma: hvaljeni Hochwald redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja, a Lisica u rupi  Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.