Na pulskim Giardinima u sklopu Dana Grada otkriven spomenik velikanu Mati Parlovu

PODIJELI
03 / 05 / 2021

Danas je na Giardinima otkriven spomenik Mati Parlovu, najvećoj pulskoj legendi, sportašu svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu na karti svijeta.

Mate Parlov je jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato, te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici  kažu bio je čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Svečanosti otkrivanja kipa prisustvovali su gradonačelnik Boris Miletić, zamjenici gradonačelnika Robert Cvek i Elena Puh Belci, sin boksačke legende Matko Parlov i kćerka Mira Parlov s obitelji, autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner, predstavnici Povjerenstva za pripremu i provođenje aktivnosti za izradu spomen obilježja Mati Parlovu u Puli, okupljeni građani i mediji.

Autorica spomenika je zagrebačka kiparica, jedno od najvećih imena hrvatskog kiparstva, Marija Ujević Galetović, koja zbog privatnih razloga nije bila u mogućnosti sudjelovati na ovoj svečanosti.

Gradonačelnik Boris Miletić pokazao je uzbuđenje i rekao kako je ponosan da inaugurira spomenik Mati Parlovu, čovjeku koji je grad Pulu zadužio u brojnim segmentima, čovjeku koji je asocijacija sporta u Puli.

“Danas njegovo ime s ponosom nosi jedan od najljepših sportskih objekata u Puli, na Verudi, a te 2008. godine osim imena, zadužili smo se i napraviti jedan trajni pijetet Mati Parlovu, odvojili smo vrijeme i zahvalan sam ljudima u  Povjerenstvu, mom zamjeniku Robertu Cveku i svima koji su sudjelovali u tome. 

Ovo je najsvečaniji dio obilježavanja Dana Grada Pule i Dana oslobođenja uz velikog Mate Parlova, ovdje s nama, uzora maldima i sportašima i zato svima još jednom veliko hvala, svim sudionicima projekta i obitelji Parlov.”, rekao je gradonačelnik Miletić prisutnima.

Matko Parlov pozdravio je sve prisutne, zahvalio se Gradu Puli, zahvalio se svima na organizaciji i uz vidne emocije dodao kako mu je iznimna čast da je spomenik postavljen na Giardinima, među ljudima gdje je Mate i najviše volio boraviti.

Gorka Ostojić Cvajner, pulska povjesničarka umjetnosti pozdravila je prisutne  rekla kako je ovo veliki čas, veliki tren za Pulu. Opisujući Parlova kao časnog, predanog i srdačnog sportaša, pobjednika koji se popeo na Olimp, a sada je opet u svom gradu, preko puta svog kafića, opet s nama, opisivala je Gorka Ostojić Cvajner te zahvalila gradonačelniku Borisu Miletiću, zamjenicima i Povjerenstvu koji su omogućili ovaj trenutka, ovaj projekt, koji kako kaže Gorka Ostojić Cvajner, nije bilo tako jednostavno provest. Kiparicu Ujević Galetović opisala je kao nepatetičnu i nemonumentalnu, nego ljudsku, časnu, elegantnu, pa je takav i spomenik Mati Parlovu, za kojeg je bio dug proces. “Prikazan je Mate, kao građanin među građanima, oslonjen, pored svojih medalja s blagim osmjehom koji odaje da mu je drago da je tu među nama, a njegova ljevica malo je povećana kao oličje njegove snage, uma i čistine.”, rekla je  Gojka Ostojić Cvajner opisujći spomenik.

Koliko je usitinu bio veliki i svestran Mate govori i činjenica da je igrao i nogomet, te je u sklopu svečanosti zamjenik predsjednika Upravnog odbora NK Istre 1961, Darko Raić Sudar, uručio Matku Parlovu sliku momčadi na kojoj je njegov otac, Mate.

Nakon prigodnih govora gradonačelnik Miletić  i Matko Parlov otkrili su spomenik, koji će krasiti Giardine i  podjsećati prolaznike na velikog čovjeka i boksača, jednog, jedinog Mate Parlova.