Novosti

01/05/2021

Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploči palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata, danas je obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada, a u ime Grada Pule vijenac su položili pulski gradonačelnik Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci ,dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić zajedno s zamjenikom župana koji obnaša dužnosti župana, Fabriziom Radinom i predstavnicima sindikata koji su ovom prilikom svim sugrađanima čestitali današnji praznik.

Poštujući mjere i preporuke o socijalnom distanciranju Stožera civilne zaštite, uz predstavnike Grada  polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Istarskoj županiji Denis Buršić i povjerenik Saveza samostalnih sindikata Slobodan Kapov.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitao je praznik rada uz želju da se pandemija što prije okonča, da se svi vratimo normalnim životima, radu , stvaranju i prosperitetu te iskoristio priliku da još jednom svim svojim  sugrađanima čestita praznik rada.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana, Fabrizio Radin, pridružio se gradonačelniku Miletiću u željama za praznik rada, svima koji danas rade, koji će sutra radit i koji su uvijek radili za dobrobit  Istre i Pule.

„Obilježavajući Prvi maj, Međunarodni praznik rada, dan solidarnosti proletarijata i radnih ljudi cijelog svijeta, u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije svim radnicima i građanima čestitam Praznik rada, sa željom da se posebna situacija s epidemijom koronavirusa što prije riješi i omogući im normalan život, u kojem će, u najmanjoj mogućoj mjeri osjećati posljedice epidemije. Kada smo prije godinu dana na isti način obilježili 1. maj i 100-godišnjicu pogibije hrabrih puležana u borbi za dostojanstven rad, nismo ni slutili da ćemo i u ovoj godini praznik rada obilježavati u možda još gorim uvjetima. Posljednjih godinu dana suočavali smo se s bezbroj izazova. Aktivno smo sudjelovali u aktivnostima sa ciljem očuvanja radnih mjesta, ali i  sa ciljem  onemogućavanja pokušaja zlouporabe teškog gospodarskog stanja, s kojim se suočava cijeli svijet, na štetu radnika. Umjesto solidarnosti koja je najčešće korištena riječ u posljednjih godinu dana, svjedoci smo i ponekih zločestih poslodavaca koje posebne okolnosti koriste za obračun sa svojim radnicima koji, nažalost, posebno u ovim okolnostima, ne pokazuju onu hrabrost koju su prije 101 godine pokazali radnici Pule izgubivši svoje živote u borbi za dostojanstven rad. Njihova žrtva trebala bi biti vječna poruka svima nama,  građanima, a posebno radnicima,  da bez osviještenosti, ustrajnosti i borbe nema pravde i dostojanstva“ - istaknula je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

“U ovo vrijeme pandemije, u ovo teško vrijeme, ne možemo se okupljati kao ranijih godina na proslavama 1.svibnja, odnosno 1.maja, praznika rada. Osobno mi teško pada, što ne mogu vidjeti na zajedničkim okupljanjima naše prijatelje, članove sindikata i druge građane, ali vremena su takva i to će jednom proći. Ali, mi sindikati, ne zaboravljamo naše članove niti u ovoj krizi i uvijek se brinemo o njima. Kao i svakom pravom sindikalisti, član je meni kralj i bog, njemu ja služim i o njemu se brinem.“ rekao je u  ime Sindikata državnih i lokalnih službenika Denis Buršić, županijski povjerenik.

Na prigodne poruke nadovezao se predsjednik Jadranskog sindikata, Boris Cerovac, ukazujući na problematiku i stanje u državi. „Na političarima je da potiču građane RH na otvaranje proizvodnih pogona, a ne na pusto služenje/usluge prema stranim vlasnicima (u mnogo slučaja robovlasnicima). Na građanima je da podignu svoj glas prema nepravdi i onome tko stvara nepravdu. Upravo su pali radnici za koje polažemo vijence dokaz da ima spremnih za borbu protiv nepravde, zanemarivanja i antagonizma vlasnika i politike prema onima koji se usude zatražiti bolje uvjete rada. Stoga se polaganjem vijenca za 1. maj toga podsjećamo, ali na tome treba i raditi.” kazao je Boris Cerovac.

Predstavnici Grada i sindikata položili su vijence na spomen ploču palim radnicima koji su 1920. godine na Portarati pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija. To su bili Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza.