Novosti

19/10/2020

Za projekte na području Pule i okolice osigurano više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

Projektima vrijednim više od 75 milijuna kuna dodatno će se razvijati poduzetništvo i unaprijediti infrastruktura te obnoviti zapuštene lokacije na području Pule i okolice, a financirat će se s čak 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Puli, u prisustvu Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Roberta Cveka, zamjenika gradonačelnika Pule i čelnika ITU Provedbenog tijela  Pula te Fabrizia Radina, zamjenika župana koji obnaša dužnost župana, svečano uručila čak šest Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, za projekte na području Pule i okolice, vrijedne više od 75 milijuna kuna. 

Riječ je o projektima iz tri različita poziva u okviru ITU mehanizma, a ugovorima se osigurava više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će ostatak sufinancirati prijavitelji projekata i njihovi partneri. 

„Ovim ugovorima sugeriramo podržavanje i daljnji razvoj poduzetništva i poduzetničkih zona ali i revitalizaciju kulturne baštine, odnosno browfield lokacija. Među ovih vrijednih šest ugovora očekujemo izvrsne rezultate po pitanju daljnjeg razvoja, promocije poduzetništva, jačanja poduzetničke klime i kapaciteta manjih i srednjih poduzetnika, startupova, obrtnika i svih onih koji imaju potrebu koristiti te prostore. Dodatno mi je zadovoljstvo, kada spominjemo revitalizaciju brownfield područja, upravo i ugovor koji će koristiti Sveučilište u Puli za daljnji razvoj svojih nastavnih i znanstvenih aktivnosti.“, istaknula je ministrica Tramišak.

Veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je i zamjenik gradonačelnik Pule Robert Cvek ujedno i čelnik ITU Provedbenog tijela. „Kao urbano područje najbolji smo u povlačenju sredstava iz EU fondova i vjerujem da će realizacija ovih projekata pomoći u još značajnijem razvoju grada Pule i cijelog urbanog područja. Nadamo se da ćemo i u sljedećem obračunskom razdoblju biti jednako uspješni kao i ovome.“, naglasio je Cvek. 

Izrazito dobru suradnju između državne razine i lokalne, regionalne samouprave tom je prilikom pohvalio Fabrizio Radin zamjenik župana koji obnaša dužnost župana te istaknuo: „Ovim ugovorima, između ostalog, dovodi se do bolje integracije i bolje urbanizacije našega prostora i mislim da će to doprijeti razvoju naše društvene zajednice u vrlo kratko vremenskom periodu.“

Od uvodno spomenutog iznosa bespovratnih sredstava 18,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava uložit će se u realizaciju strateškog projekta „Coworking Pula“, u kojem je prijavitelj Istarska razvojna agencija d.o.o., dok je Grad Pula partner na projektu. Izgradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima na području Pule i okolice trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada, pretvorit će se u poduzetnički centar, čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva te stvoriti još povoljnija poduzetnička klima za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija. Budući poduzetnički centar predstavljat će tako ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na urbanom području Pula i šire.

U okviru poziva „Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula“  kojima će se izgraditi komunalna infrastruktura u poduzetničkim zonama potpisani su ugovori za projekte ,,Prometnica - Cesta 2 u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan-sjever'', za koju je osigurano više od 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se projekt ,,Industrijska zona - Galižana - Prometnice s komunalnom infrastrukturom'', sufinancirati s bespovratnim sredstvima u iznosu od oko 5,8 milijuna. Prijavitelj ovih projekta je Grad Vodnjana, a u sklopu istog poziva potpisan je još i Ugovor za projekt ,,Uspostava poduzetničke zone Barban – Krvavci III'', prijavitelja Općine Barban,  za koji će Općina dobiti bespovratnih gotovo 7 milijuna kuna.

Pored navedenog, ugovorima za strateške projekte Grad Vodnjan će za ,,MMC Torcio'', osigurati  bespovratno sufinanciranje od gotovo 5,2 milijuna kuna, dok će Sveučilište Jurja Dobrile za projekt ,,Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta'', osigurati 13,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sve u okviru poziva „Obnova brownfield područja u urbanom području Pula“ , kojim će se pokrenuti revitalizacija zapuštenih lokacija na urbanom području.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ugovore su u Komunalnoj palači preuzeli predstavnici prijavitelja: Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije d.o.o.; Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana; Dalibor Paus, načelnik Općine Barban te Alfio Barbieri , rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji su svi redom iskazali veliko zadovoljstvo uručenim ugovorima koji omogućuju daljnji razvoj i napredak urbanog područja. 

Događaju su prisustvovali i Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada te Damir Prhat, voditelj ITU Provedbenog tijela Pula, u čijoj je nadležnosti cjelokupna koordinacija aktivnosti između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Grada Pule i korisnika bespovratnih sredstava.