Grad Pula kao uspješan primjer upravljanja koronakrizom u novom broju časopisa Epoha zdravlja

PODIJELI
09 / 09 / 2020
Epoha zdravlja slika kuhinje

Objavljen je novi broj e-časopisa Epoha zdravlja posvećen hrvatskim iskustvima rukovođenja COVID-19 krizom na lokalnoj razini.

Grad Pula u časopisu zauzima hvalevrijedno mjesto kao jedan od najuspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj u upravljanju situacijom s nepoznatim i neistraženim koronavirusom početkom ožujka ove godine.

Epoha zdravlja Pulu navodi kao primjer grada koji je pravovremeno poduzeo niz preventivnih mjera u cilju zaštite zdravlja svojih građana kao i prevencije daljnjeg širenja koronavirusa te kako su na inicijativu Stožera civilne zaštite Istarske županije Pula i Istra prvi u Hrvatskoj sredinom ožujka obustavili rad dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

Osim što naglašava značaj uvođenja ušteda na svim razinama i u cijelom gradskom sustavu te brzog preusmjeravanja resursa u mjere za rasterećenje i pomoć gospodarstvu i građanima, Pula ističe značaj uspostave izravne i dvosmjerne komunikacije prema građanima u cilju što promptnijeg informiranja javnosti točnim i provjerenim podacima putem Viber zajednice Grad Pula COVID-19.

Nadalje, Pula se, također, izdvaja kao jedan od gradova koji su pokazali sposobnost uspostavljanja suradnje između različitih disciplina i sektora, sve s istim, zajedničkim ciljem – očuvanja zdravlja svojih sugrađana. Osim Stožera civilne zaštite najčešće spominjani operativni partneri Grada su Gradsko društvo Crvenog križa, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli čiji su studenti izrađivali specijalne vizire za medicinsko osoblje te bistro Punkt, jedinstveno poduzeće u Hrvatskoj koje zapošljava osobe s invaliditetom, koji je svakoga dana pripremao obroke za liječnike, medicinske sestre i pacijente na COVID odjelu pulske Opće bolnice te za operativce na terenu policajce i vatrogasce.

„Sve mjere koje smo tada poduzeli donijeli smo u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije kako bi zaštitili zdravlje naših sugrađana i maksimalno ublažili efekte ove epidemije. I dalje pažljivo pratimo stanje i prilagođavamo se situaciji“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

 

Časopis Epoha zdravlja izdaje Hrvatska mreža zdravih gradova, udruga hrvatskih gradova i županija okupljenih oko ideje promicanja zdravlja.

Grad Pula je još 1991. godine, kao prvi u Istri pristupio pokretu Zdravih gradova. Nakon toga Istarska županija pokreće projekt „Zdrava županija“, izrađuje Sliku zdravlja i Plan za zdravlje građana Istarske županije.