Novosti

06/08/2020

Izložba fotografija "Grad u izlogu"

Pred Čitaonicom kluba umirovljenika na Giardinima Gradska knjižnica i čitaonica Pula otvorila je izložbu „Grad u izlogu“ kojom su predstavljene sve fotografije pristigle na foto natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu.

Na natječaj se prijavilo 29 autora s 81 fotografijom, a ocijenila ih je tročlana komisija iz Foto kluba Pula: Marino Raunić, Antonio Ribić i Miran Burić te su odabrane tri najbolje fotografije, a njihovi autori Valter Zanco i Martina Bosich prigodno su nagrađeni.

Fotonatječaj i izložba dio su programa ovogodišnje manifestacije Bloomsday u Puli 2020. kojim je Knjižnica osmu godinu zaredom podsjetila na lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea.

„Natječajem smo željeli potaknuti naše sugrađane i posjetitelje da fotografijom zabilježe pulske vizure, a izložbom Joyceu poslati #kartolinuizpule“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović.

Radovi su postavljeni u izlozima Čitaonice (Ciscuttijeva i Giardini 14) te se mogu razgledati, neovisno o satu i danu u tjednu, sve do 4. rujna 2020. godine.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule.

 

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce intimno upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana Uliks. U svom je dobrovoljnom izgnanstvu živio jedno vrijeme u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica) te radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u mladosti. James i Nora u Pulu su stigli 30. listopada brodom iz Trsta, a Joyce je u školi stranih jezika radio do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole.