Obilježen Dan kravate u Puli

PODIJELI
18 / 10 / 2019

Danas je u Puli svečano obilježen svjetski i hrvatski Dan kravate na kojem je tradicionalno sudjelovala Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a sudjelovale su i OŠ Centar i OŠ Monte Zaro te suradnici ustanove Academia Cravatica.

Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Boris Miletić koji je vezao kravatu na spomeniku Jamesa Joycea na terasi Caffe bara Uliks.

Tome je prethodilo sudjelovanje zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka zabavno-obrazovnom programu o kravati kojeg su pripremili učenici Škole za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam pod mentorstvom školske knjižničarke Željke Kondić Dabo. Zatim je u Parku kralja Petra Krešimira IV. zamjenik gradonačelnika vezao kravatu na bisti Matka Laginje. Predstavnik Academije Cravatice Dino Bedrina ovom je prilikom prisutnima predstavio simboličke vrijednosti kravate. U ovoj prigodi Dana kravate učenici su svezali kravatu i na biste Nikole Tesle i Mate Balote.

Kravata se kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu u sastavu jedinice Crabatten (njemački za Hrvate). Kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavni modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima, a koji je danas nakon slavne fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim amfiteatrom.

Budući da se spomenik Jamesu Joyceu nalazi na terasi Caffe bara Uliks koji danas obilježava 30. Obljetnicu postojanja i rada, ovom je prigodom gradonačelnik čestitao vlasniku Denisu Bimbašiću na uspješnom radu ovog kultnog pulskog ugostiteljskog objekta.