U INK Pula predstavljen 2. Backstage Live Pula 2019

PODIJELI
10 / 09 / 2019

U INK Pula predstavljen je 2. Backstage Live Pula 2019, jazz festival koji će ove jeseni ugostiti četiri vrlo jaka jazz imena u svjetskim razmjerima. O izvođačima i samom festivalu, te o značaju festivala za Pulu i značaja Pule za festival na tiskovnoj konferenciji govorio je prvo organizator i direktor Festivala Dražen Kokanović koji se na početku zahvalio Gradu Puli i TZ Pule, Arena hospitality groupi, INK Pula i Brioni Pula na suradnji, bez koje ne bi bilo moguće raditi ovakav festival. Istaknuo je i zadovoljstvo kako je prošao prvi festival koji je pokazao koliko publika u Puli voli jazz, jer je prosjek na pet koncerata bio preko 500 gledatelja.  

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj istakli su značaj ovakvog festivala za Pulu jer želja je Grada Pule da se što više događaja dešavaju u pred i pod sezoni. Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić je rekla da je INK spreman za ove događaje, a i da je došlo do nekih promjena u audio produkciji kazališta, ali o tim promjenama će izvjestiti javnost na tiskovnoj u srijedu, 11. rujna. Direktor izdavačke i booking kuće Menart Branko Komljenović, rekao je da su oni ovdje samo kao šlag koji je prepoznao ovaj festival i oni će pomoći oko toga da se o festivalu što više čuje.  

2. Backstage Live Pula 2019 započinje u subotu, 21. rujna, kada će nastupiti američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla Somi, koju nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone. Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleyja.

5. listopada 2019. na drugom koncertu festivala pulskoj publici predstavit će se Charlie Hunter & Lucy Woodward, poznati su po izvrsnom radu u različitim žanrovima, a ovo dvoje glazbenika bili su u sličnim krugovima prije nego što su se spojili za turneju u 2018. Uz karijeru koja traje 16 godina i gotovo 20 albuma, virtuozni gitarist Charlie Hunter surađivao je s glazbenicima kao što su Norah Jones, Mos Def, John Mayer i D'Angelo. Smatra se autoritetom na sedmoj i osmoj gitari i nastavlja da zadivi publiku svojom sposobnošću da istodobno ispucava ukusne bas dijelove, melodične vodiče i nizak ritam. Lucy Woodward je pjevala uživo s Pink Martini i WDR Big Bandom te otpjevala pozadinske vokale za ikone poput Rod Stewarta, Celine Dion i Barbru Streisand.

29. listopada 2019. dolazi Mingus Big Band, ansambl sa sjedištem u New Yorku, koji se specijalizirao za skladbe Charlesa Mingusa, a orkestrom upravlja njegova udovica Sue Mingus. Bend je primio šest nominacija za nagradu Grammy i osvojio je nagradu Grammy u 2011. za najbolji album velikog jazz ansambla za Mingus Big Band Live na Jazz Standardu. To je orkestar u kojem sviraju najbolji glazbenici svijeta, a na svako mjesto u orkestru kojeg čini 14 članova, čeka po desetak glazbenika da uđu u njega. Mingus Big Band je već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, jedan od najkreativnijih jazz orkestara današnjeg jazza.

12. studenog 2. Backstage Live Pula 2019. zaključiti će Jason Moran & Bandwagon. Iako je od malena slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, Jason Moran svirao je klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop, dok je glasovir počeo učiti kao dijete, a jazzom se zarazio zahvaljujući očevoj kolekciji ploča Theloniousa Monka. Dugogodišnji je član kvarteta Charlesa Lloyda s kojim svira i u duetu, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom i Joeom Lovanom. Poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima, spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofieva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole.

Ulaznice potražite na prodajnim mjestima Eventima, blagajni Istarskog narodnog kazališta, prodajnim mjestima Eventima i na http://www.eventim.hr.