Izbor iz stalnog postava Zbirke Antun Motika

PODIJELI
05 / 09 / 2019

Zbirka Antun Motika sastoji se od djela dokumentarne vrijednosti iz Motikinog pred akademskog razdoblja, potom akvarela, gvaševa, tempera i ulja nastalih od 1929. do 1940. i kasnije, crteža većeg formata od kojih najveći dio otpada na skice i predloške za realizacije skulptura u staklu i keramici. Donaciju čine još i četiri skulpture, medalje u bronci, aluminijske folije i pedeset slikarskih eksperimenata. Poseban segment zbirke čini dvadeset albuma s crtežima, fotokolažima, fotoeksperimentima i dvije ilustrirane priče nastale u pazinskoj gimnaziji.

U stalnom postavu, kroz godišnje cikluse izbora za postav, u INK Gradskom kazalištu Pula predstavljeno je 70 slika, crteža i fotokolaža, 4 skulpture, 5 albuma crteža te dvije ilustrirane priče: „Put na mjesec“ i „Crvena brada“, 15 brončanih medalja te 18 eksperimenata odnosno reljefa na aluminijskoj foliji. 

Prema želji Antuna Motike da dio svoga raskošnog opusa ustupi rodnom gradu, uz pomoć obitelji dr. Dušana Motike, nećaka slavnog slikara te povijesničara umjetnosti, glazbenog i likovnog kritičara pokijnog gospodina Darka Glavana donacija je i realizirana 2006. godine. Kako je Darko Glavan bio službeni čuvar Zbirke Antun Motika pohranjene u zagrebačkom muzeju Mimara, osim doniranih djela u Pulu su stigle i inventarne knjige sa relevantnim podacima o umjetninama koje je Glavan katalogizirao za Motikina života u svojstvu kustosa Muzeja Mimara. Zbirka Antun Motika sastavni je dio Zbirke umjetnina Grada Pule. Od prvog predstavljanja dijela Zbirke 2007. godine do danas puljani i njihovi gosti vidjeli su preko 800 radova stručno obrađenih i opremljenih djela kroz više od 20 izložbenih postava u Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici. 

Izložbe u Gradskoj galeriji Antun Motika na adresi Kandlerova 8 moguće je pogledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 17 do 21 sat i subotom od 10 do 13 sati.

Više informacija nalazi se na linku: http://www.zbirka-antun-motika.com/izlozbe-135.