7. Brazilski dani u Puli - Brazil u slici i zvuku

PODIJELI
03 / 09 / 2019

Pula 4., 5. i 6. rujna diše u ritmu Brazila. Ovogodišnji Brazilski dani u Puli posvećeni su onome po čemu mnogi poznaju ovu zemlju - glazbi te prirodnim i kulturnim ljepotama.
Gotovo je trenutačna asocijacija samba, i uz nju vezan karneval, kao i Rio de Janeiro, plaže, nogomet, kokosi i veseli ljudi. Nemamo problema predočiti sliku kako izgleda taj Brazil, ali ni onog što ona ne sadržava.
U već revijalnom tonu nudimo pulskoj publici mogućnost da sazna nešto više tj. drugačije o ovoj iznimno velikoj i raznolikoj zemlji, i to kroz dokumentarac Sjećanja na Brazil u 78 okretaja posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča autora naših korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo. Projekciju prati i popratna izložba Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu koju ovi znalci nude Puležanima da im predstave najkvalitetnije i najznačajnije uratke bogatog brazilskog glazbenog stvaralaštva.
Osim toga, tu je i prilika vizualnog obogaćivanja znanja i pronalaska novih interesa koji se odnose na turizam i mogućnosti posjećivanja kroz interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet koje donosi mnoge neočekivane atrakcije.
Uz nju će se predstaviti i Rafael Siqueira Guimarães na sebi svojstven način, kuhajući tradicionalno brazilsko jelo Muqueca koje je zapravo sinteza svih utjecaja koje je Brazil dobio od svojih naroda i rasa te ga pretvorio u kulinarsko naslijeđe. Tako ćemo u dijalogu s ovim profesorom i poznavateljem hrvatske kulture, budući da je izučavao kinematografiju naše zemlje i regije, naučiti kako jedno jelo može biti simbol gotovo jedne cijele kulture.
Dakako, nećemo zaboraviti na još jednu poveznicu između ove dvije zemlje: hrvatsku iseljeničku zajednicu o kojoj prof. Milan Puh predano piše te koju će ponovo predstaviti u najnovijoj knjizi naslovljenoj Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja, i to u Domu hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Između ostalog, na predstavljanju će biti riječi i o Silviju Pletikosu, slikaru porijeklom iz Istre koji od 1961. živi i stvara u Brazilu gdje je postao važan umjetnik i kulturni djelatnik.
Ova godina je posebna jer će naša publika dobiti i publikaciju koja donosi nova saznanja o ovoj najvećoj latinoameričkoj zemlji, a radi se o rezultatu ovog višegodišnjeg događaja i njihovih sudionika u obliku zbornika Brazilski dani u Puli. U njemu se nalaze iznimno zanimljivi tekstovi o raznim sferama brazilskog društva s provjerenim i aktualnim informacijama za sve koji se ne zadovoljavaju sa saznanjima iz treće ruke.
Sve navedeno ukazuje da ova manifestacija raste iz godine u godinu, uvijek sa željom da bude spona između ove dvije, samo naoko, daleke zemlje.
PROGRAM:
srijeda, 4. 9. 2019.
18 sati / Središnja knjižnica: otvorenje izložbe Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu
18.30 sati / Središnja knjižnica: dokumentarni film Sjećanje na Brazil u 78 okretaja u minuti, autori Gregorio Bačić i Katia Gavranić Camargo 
četvrtak, 5. 9. 2019. 
18 sati / Središnja knjižnica: predstavljanje e-zbornika Brazilski dani u Puli
18.30 sati / Središnja knjižnica: predavanje Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet, predavačica Poliana Cardoso
petak, 6. 9. 2019. 
18 sati / Dom hrvatskih branitelja: promocija knjige Hrvatska u Brazilu nakon 1941. godine: treća faza useljavanja, autor Milan Puh
18.30 sati / Dom hrvatskih branitelja: Upoznajmo Brazil kroz kuhinju, predstavlja Rafael Siqueira Guimarães