Koncert Orkestra mladih iz Kopavogura nastupio na Forumu

PODIJELI
17 / 06 / 2019

Orkestar mladih iz islandskog grada Kópavogur nastupili su danas u prijepodnevnim satima na Trgu Forum, a svojom energičnošću i zanimljivim programom okupili su velik broj znatiželjnih prolaznika. Mladi glazbenici pod ravnateljstvom maestra Őssura Geirssona izveli su bogat i šarolik program, sastavljenim od izbora skladbi iz repertoara lagane, jazz, pop i klasične glazbe (Miller, Mancini, Ellington, Holst, itd.). U orkestru sviraju mladi glazbenici u dobi od 13 do 21 godine, koji se pored svog redovitog školovanja pohađaju i glazbenu naobrazbu. Osim koncerata koje u različitim prilikama priređuju u svome gradu, glazbenici često gostuju i u inozemstvu.

Skólahljómsveit Kopavogs, Orkestar mladih iz Kópavogura, osnovan je 1966. godine, a svoj je prvi koncert izveo 22. veljače 1967. godine. Utemeljitelj orkestra, a ujedno i njegov dirigent prvih 27 godina, bio je maestro Bjorn Guőjónsson, nekadašnji trubač Islandskog simfonijskog orkestra.

Orkestar djeluje u okviru glazbene škole u gradu Kópavogur, u predgrađu islandske prijestolnice Reykjavik. Glazbena škola surađuje s tamošnjim osnovnim školama (koje pohađaju učenici u dobi od 6 do 15 godina). U školu je uključeno približno 145 učenika, koji su glazbeno znanje podijeljeni u tri različita orkestra. U orkestru koji će u mjesecu lipnju gostovati po Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, sviraju najstariji glazbenici u dobi od 13 do 21 godine.

Orkestar često nastupa po različitim školama i drugim mjestima u Kópavoguru. U proljeće, za vrijeme mnogobrojnih festivala, mladi glazbenici sviraju i po gradskim ulicama kao puhački orkestar. Ova skupina glazbenika često gostuje i u inozemstvu. Mladi glazbenici su svirali u Austriji i Italiji (2001), Norveškoj i Švedskoj (2005). Za vrijeme gostovanja po Švedskoj orkestar je sudjelovao na takmičenju orkestara koje se održava u okviru Glazbenog festivala u Götenburgu, gdje je u svojoj, prvoj kategoriji, osvojio prvo mjesto. Orkestar je također nastupao u Francuskoj (2003 i 2009), Italiji i Hrvatskoj (2007), te Španjolskoj (2011 i 2017), a ove godine se ponovno vraća u Italiju, Hrvatsku i Sloveniju.