Noć knjige uz omiljene junake

PODIJELI
18 / 04 / 2019

Osma po redu Noć knjige održat će se u utorak, 23. travnja 2019. godine. Riječ je o manifestaciji kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o čitanju.

Noć knjige pokrenuta je 2012. godine da bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ovogodišnja nit vodilja Noći knjige su omiljeni junaci iz knjiga i stripova.

Organizatori projekta Noć knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH te odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a financijski podržavaju Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života? (Iz Pogovora knjige „101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio“).