Uskoro počinju rekreativne biciklijade "Jug na 2 kotača"

PODIJELI
12 / 09 / 2018

Na konferenciji za medije projekt Jug na 2 kotača prezentirali su ispred TZ Pule Marinela Kolić, voditeljica projekta, ispred TZ Marčane Maja Percan Milohanić, voditeljica TZ Marčana, te ispred TZ Barbana voditelj TZ Barban Marin Radolović.

Turističke zajednice južne Istre, a radi se o turističkim zajednicama Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana, Marčane i Barbana organiziraju šest biciklijada namijenjenih popularizaciji biciklizma i prezentaciji biciklističkih staza južne Istre. Biciklijade su namijenjene svim uzrastima, a želja nam je da se okupe cijele obitelji. Dužina staza je između 20-25 kilometara i nisu tehnički zahtjevne.

Ova vrsta biciklijada prvi je puta održana 2015. godine pod nazivom „Jug na dva kotača“, tako da ove godine ide četvrto izdanje iste.

Do sada su održane 4 od ukupno 6 biciklijada – u Fažani 28.04., u Medulinu 12.05., u Vodnjanu 19.05. i u Šišanu 16.06., a predstoju nam još dvije – u Divšićima i Puli.

U subotu 15.09.2018. godine održava se biciklijada u Divšićima u organizaciji TZO Barban i TZO Marčana.

„Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, sa željom da se okupe cijele obitelji, te je podijeljena u dvije rute. Obje rute kreću u 13,00 sati sa igrališta Osnovne škole Divšići. Kraća ruta ide od Divšića i završava u Barbanu, te je za sudionike iste organiziran prijevoz u Divšiće, a sudionici duže rute nastavljaju biciklima. Na povratku slijedi druženje uz večeru“, kazala je voditeljica TZ Marčane Maja Percan Milohanić.

Također u subotu 15. rujna s početkom u 14:00 sati na Placi u Barbanu otvara se 13. Fešta smokve i smokvenjaka. „Svi sudionici imati će prilike kušati razne delicije od smokava, koje će, uz druge domaće proizvode i istarske suvenire, ponuditi brojni izlagači. Slana i slatka jela na temu smokve predstaviti će Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule“, kazao je voditelj TZ Barbana Marin Radolović.

Grad Pula, ove će se godine, po trinaesti put, zajedno s više od 1700 gradova, priključiti manifestacij EU MOBILITY WEEK, posvećenoj održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine, održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Podijeli se, pokreni se!” (Mix and Move) i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Prihvaćanjem koncepta mulitmodalnosti i uključivanjem održivih oblika prijevoza u svoju svakodnevnicu, možemo pozitivno utjecati na okoliš i poboljšati kvalitetu svoga života (http://mobilityweek.eu/theme-2018/).

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna. Jedna od aktivnosti EU Mobility weeka je i biciklijada u Puli.

„U subotu 22.09.2018. održava se biciklijada u Puli u organizaciji TZ Pula, start je na tvrđavi na Verudeli (ex terasa Verudela) u 10,30 h a prijave su od 9,00 sati. Suorganizator je SRU Bike Spirit iz Pule, a partner biciklijade je Arenaturist hospitality group.

On-line prijava www.medulinriviera.info do/fino/ till 21.09.


 

Trasa biciklijade je:

Start: Verudela (parking kod terase Verudela),

(u nastavku)

Ulica Verudela (kod Caffe bar Cacadu skretanje udesno)

Ulica Veruda

Ulica Tomasinijeva (S krivina – Pečenjara Odisej - kružni tok skretanje ulijevo)

Mornarički trg

Ulica Sv. Polikarpa (Tvornica cementa)

Ulica Revelanteova

Ulica Fisela

Ulica Valovine

Ulica Stoja, ulaz u kamp Stoja

Ulica Veruda

Ulica Lungo Mare

Ulica Valsaline

Ulica Veruda (južni bulevar)

CILJ: Verudela (parking kod terase Verudela)

Organizatori su zadovoljni dosadašnjim odazivom na cjelokupnoj manifestaciji, sveukupno je na biciklijadama ove godine do sada sudjelovalo oko 300 biciklista. Na svakoj od biciklijada sudjelovalo je u prosjeku oko 150 biciklista.

Organizacijom biciklijada želimo potaknuti druženje, zabavu, sport, rekreaciju naših sugrađana, ali i zainteresiranih gostiju. Vjerujemo da znate da zaista velik broj turista koji borave u Južnoj Istri, često posjećuje biciklističke staze. Kako bismo se zaista ugodno zabavljali nakon svake biciklijade organizirali smo druženje uz marendu.

I to nije sve – svi učesnici biciklijada koji su ili će sudjelovati na 4 ili više biciklijada i skupili barem 4 pečata na svojim kartončićima dobiti će na završnoj biciklijadi u Puli majicu manifestacije, kao uspomenu na ovogodišnje druženje u južnoj Istri na 2 kotača.

U slučaju kiše biciklijade će se održati za 7 dana.

Suorganizatori manifestacije „Jug na dva kotača“ su SRU Bike Spirit, KBBXS Adrenalina, BK Fažana, BK Peroj i SePe obrt za sport, a naš je partner Arenaturist hospitality group”, prezentirala je Marinela Kolić, voditeljica projekta Jug na 2 kotača, ispred TZ Pule.