Pula Pet Plus: Započele kontrole mikorčipiranja pasa na području Pule

PODIJELI
27 / 06 / 2018

Nakon što je novim Zakonom o zaštiti životinja koji je stupio na snagu u listopadu 2017. godine utvrđena obaveza svim jedinica lokalne samouprave da do 30. lipnja ove godine osiguraju nadzor provedbe mikročipiranosti pasa na svojem području, Grad Pula osigurao je sve potrebne uvjete te je već pokrenuo akcije kontrole na terenu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Parku mladenaca zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kazala je Grad Pula sustavno i redovno provodi nadzor nad kućnim ljubimcima, od kontrole knjižica, što uključuje kontrolu podataka je li pas cijepljen, mikočipiran itd., do nadzora uvjeta u kojima psi žive.

„Grad Pula je za kontrolu mikročipiranosti pasa pribavio potrebne uređaje i pristup aplikaciji koja omogućava provjeru podataka o psu i njegovu vlasniku. Ukoliko  komunalni redar u tijeku nadzora uoči postupanje protivno odredbama zakona, za koje nije nadležno komunalno redarstvo, o tome je obvezan obavijestiti Veterinarsku inspekciju. Želim istaknuti kako intencija Grada nije kažnjavanje već želimo apelirati na savjest vlasnika da vode adekvatnu skrb i brigu o svojim kućnim ljubimcima. Prvenstvena nam je želja informirati i educirati vlasnike“, kazala je Puh Belci.

Inače, zakonska obveza mikročipiranja psa i mačaka propisana je člankom 45. Zakona o veterinarstvu, koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjanja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koje vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, te je u suprotnom sukladno članku 162. istog zakona propisna novčana kazna i to za pravne osobe u visini od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, te fizičkoj osobi u visini od 2.000,00 do 6.000,00 kuna, te je isto kažnjavanje u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezu navođenja broja mikročipa u slučaju oglašavanja pasa u svrhu prodaje ili u smislu promjene vlasništva, te je predviđena novčana kazna pravnoj osobi u visini od 8.000,00 do 15.000,00 kuna

Provođenjem redovnih kontrola, kao i u komunikaciji sa službenim osoba veterinarske stanice Pula, dosadašnjim nadzorom utvrđeno kako je na području Grada Pule mikročipiranost vrlo dobra, te kako do sada provedenim nadzorom od strane komunalnih redara nisu evidentirani psi bez mikročipova.

Pododsjek za redarstvo Grada Pule, naročito za vrijeme trajanja turističke sezone, provodi pojačani nadzor, obzirom je u gradu veći broj turista, time i ljubimaca koji sa svojim vlasnicima posjećuju naš grad.

Akcije kontrole mikročipiranosti pasa dio su aktivnosti koje inače Grad Pula provodi. Tako je u sklopu kampanje Pula Pet Plus Grad Pula pripremio i Odluku o javnim površinama koje su namijenjene izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen njihov boravak i kupanje

„Građani putem otvorenih e-Konzultacija do 14. srpnja mogu svojim prijedlozima, sugestijama i primjedbama sudjelovati u kreiranju Odluke koja će u značajnoj mjeri kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućiti kvalitetan suživot u našem gradu“, zaključila je zamjenica pročelnika UP za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Ingrid Bulian.