Novosti

18/06/2018

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom ključno za daljnji razvoj istarskih gradova i općina

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je krajem prošlog tjedna stupio na snagu, kao i brojni neriješeni imovinsko-pravni odnosi s državom, bili su tema današnjeg radnog sastanka istarskog župana Valtera Flega, te istarskih gradonačelnika i načelnika s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Kako je na samome početku ocijenio župan Flego susreti ovakve vrste od ključne su važnosti za realizaciju brojnih projekata, otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj gospodarstva.

„Ako se ne otvorimo kapitalu, kapital će nas zaobići, stoga je važno da smo se danas okupili kako bi zajedno definirali prioritetne projekte istarskih jedinica lokalne samouprave“, istaknuo je župan Flego podsjetivši i da su suradnja i konstruktivna rasprava s ministrom državne imovine pridonijela rješavanju situacije u tvornici Cimos.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić složan je o dobrobiti radnih sastanka poput današnjeg te je zahvalio ministru što je došao na lice mjesta upoznati se s potrebama jedinica lokalne samouprave iz Istre. Što se konkretno Grada Pule tiče, gradonačelnik Miletić je kao prioritetne projekte izdvojio Muzil, Saccorgianu i Hidrobazu, odnosno velike bivše vojne komplekse čiji se ogromni razvojni potencijal želi čim prije iskoristiti. S tim je ciljem, rekao je gradonačelnik, osnovano povjerenstvo Ministarstva državne imovine i Grada Pule, koji rade na spomenutim projektima.

„Važni su nam i drugi projekti čijoj realizaciji prethodi rješavanje odnosa s državom, poput Osnovne škole Kaštanjer ili bivše zgrade Mehanike, u kojoj želimo urediti Coworking centar, namijenjen poduzetnicima šireg Urbanog područja Grada Pule“, istaknuo je pulski gradonačelnik.

Zadnjih su dvadeset godina, drži ministar Marić, jedinice lokalne samouprave bile u podređenom položaju po pitanju upravljanja državnom imovinom, a danas Ministarstvo u partnerstvu s gradovima i općinama želi pristupiti promptnom rješavanju postojeće problematike.

„Više se predmeta i situacija riješi na ovakvim sastancima nego s tisuću dopisa i telefonskih poziva, što smo potvrdili i na današnjem sastanku. Istarska županija ima najveći broj riješenih predmeta što je rezultat vaše uređenosti naspram ostalih hrvatskih županiju“, rekao je ministar Marić koji je potom ukratko predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, posebno se dotaknuvši članka broj 70. i 68. Ministar je pozvao gradove i općine da se dobro upoznaju sa Zakonom te da u skladu s njime, pristupe rješavanju predmeta.

Državni tajnik pri Ministarstvu imovine Tomislav Boban prezentirao je stanje, odnosno u kojoj je fazi pojedini predmet u svakom od istarskih gradova i općina.