Novosti

18/05/2018

Objavljen hrvatski program 65. Pulskog filmskog festivala

10 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne arene

 

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 65. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 14. do 22. srpnja 2018. godine.

Ravnateljica Gordana Restovićuvodno je istaknula zadovoljstvo selektiranim naslovima i iskazanim interesom autora za prijavljivanje u natjecateljski ali i ne-natjecateljski program. Naglasila je da je organizacijski Festival na samom završetku, te da se usklađuju posljednji programski i provedbeni zadaci.

Pred nama je visoka obljetnica 65. festivala čije su organizacijske pripreme u završnoj fazi. Ovaj važan trenutak objave programskog dijela kockica je mozaika koji je nedostajao da bi se cjelina zaokružila. Vrlo sam zadovoljna prijavama i interesom za Festivalom te uz odabir našeg umjetničkog ravnatelja, vjerujem u jedno pravo filmsko ljeto u Puli.

Obljetnice su uvijek zahtjevne ali naš uhodan i entuzijastičan tim pripremio je određene novine i organizacijske cjeline u kojima će svatko pronaći nešto za sebe; bilo da se radi o filmskom, popratnom, praktičnom, izložbenom ili glazbenom programu. Festival je bogatiji za jedan dan. Naime, imajući na umu zahtjeve i želje posjetitelja i filmskih djelatnika, dan za najmlađu publiku izmješten je kako bi rasteretili subotnju večer dodjele nagrada, a u tu svrhu pridodali smo i pristupačnije pretprodajne cijene kompleta ulaznica za višečlane obitelji.

Želimo da se tijekom festivalskih dana svi u Puli osjećaju - filmski.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković  izjavio je:

U Hrvatskom programu 65. Pulskog filmskog festivala konkurirati će za nagrade  15 naslova, od kojih 10 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija. U Areni će se premijerno prikazivati AleksiBarbare Vekarić, DomDaria Pleića, Lada KamenskiSare Hribar i Marka Šantića, Do kraja smrtiAnđela Jurkasa, Za ona dobra stara vremenaEduarda Galića, Duboki rezoviFilipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić, MaliAntonia Nuića, te reprizno filmovi EgzorcizamDalibora Matanića, Comic sansNevija Marasovića i Osmi povjerenikIvana Salaja. Izvan konkurencije u Kinu Valli prikazati će se KameleonDina Kosa i Frana Barunčića. U programu manjinskih koprodukcija su pak CatalinaDenijala Hasanovića, JimmieJespera Ganslandta, IvanJaneza Burgera, ŽabaElmira Jukića te Muškarci ne plačuAlena Drljevića.
Uz dugometražni film, programu neće nedostajati premijere prvih epizoda novih sezona dramskih serija poput NovineDalibora Matanića i Crno-bijeli svijetGorana Kulenovića te dokumentarnih serijala Betonski spavači: epizoda Split 3i Varoški Amarcord: 1. epizoda - Šibenik. Selektirani su i kratki igrani filmovi U ime Jagode, Čokolade i Duha SvetogaKarle Lulić, koji će biti prikazan u Areni, te Na vodiFilipa Lozića, Ljeto 17Vena Mušinovića, PohanciIvana Mokrovića te Sandra i MarinaIgora Jelinovića.