Novosti

14/02/2018

Prioriteti: Trg u Savičenti, Malo rimsko kazalište i vodnjanska uljara Torcio

U današnjem tiskanom izdanju Glasa Istre objavljen je članak naziva "Prioriteti: Trg u Savičenti, Malo rimsko kazalište i vodnjanska uljara Torcio" u kojemu se opisuje devet strateških projekata iz Strategije razvoja urbanog područja:

Bespovratnim sredstvima fondova Europske unije, putem Urbanog područja Pula, odnosno ITU mehanizma, realizirat će se projekt očuvanja svetvinčentske kulturne baštine, koji obuhvaća kompletnu revitalizaciju najočuvanijeg renesansnog trga u Hrvatskoj. Po okončanju uređenja Općina Svetvinčenat dobit će adekvatno osvijetljen trg s audio-vizualnim efektima, koji će biti opremljen audio-vodičem za prezentaciju kulturne baštine, a na trgu će biti postavljena i eko tržnica.

Audio-vizualni efekti

Riječ je o jednom od devet strateških projekata Urbanog područja Pula, odabranih kao prioritet za razvoj gospodarskog, kulturnog i društvenog aspekta. Tih je devet strateških projekata proizašlo nakon što je Grad Pula, kao nositelj Urbanog područja Pula, u partnerstvu s Gradom Vodnjanom te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, izradio Strategiju razvoja urbanog područja koja čini strateški okvir planiranim projektima te definira smjer budućeg razvoja područja. Strategija razvoja Urbanog područja objedinjuje listu ciljeva, mjera i pripadajućih konkretnih razvojnih projekata koji će se realizirati u okviru definiranih specifičnih ciljeva. Svi strateški projekti raspoređeni su na listama intervencija unutar četiri specifična cilja, a to su omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine, obnova brownfield lokacija te povećanje broja prevezenih putnika u javnom gradskom prijevozu.

- Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju snažnu razvojnu perspektivu za cjelokupno urbano područje te Puli, kao središtu, omogućuju da postane lokomotiva razvoja urbanog teritorija. Cilj nam je, uz pomoć bespovratnih europskih sredstava, realizirati strateške projekte koji će omogućiti dolazak novih investicija, kojima će se dodatno pokrenuti poduzetništvo te otvoriti nova radna mjesta za naše sugrađane. Isto tako, poseban smo naglasak stavili i na unaprjeđenje obrazovanja, na modernizaciju javnog prijevoza te revitalizaciju kulturne baštine, kao i njihovo stavljanje u funkciju turizma, poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić te zaključio kako je namjera Grada Pule razvijati poticajno urbano okruženje koje svoj gospodarski i društveni napredak temelji na strateškim projektima. Ovo je smjer koji smo si zadali i na kojem planiramo temeljiti naš razvojni iskorak, zaključio je Miletić, izrazivši spremnost za realizaciju niza strateških projekata koji se spremaju za prijavu kroz specifične ciljeve putem ITU mehanizma.

Unutar cilja, koji se odnosi na unaprjeđenje kulturne baštine, realizirat će se nekoliko projekata. Tako su se na listi strateških projekata našli projekt konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, zatim projekt jačanja pulskog fortifikacijskog sustava, kao i projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u Multimedijalni centar "MMC Torcio" te projekt revitalizacije kamenoloma Cave Romane, odnosno navedeni projekt očuvanja kulturne baštine Savičente.

Bogata povijest i tradicija maslinarstva

Projekt obnove Malog rimskog kazališta podrazumijeva rekonstrukciju kazališta u 3D formatu, izgradnju ljetne pozornice s velikim ekranom površine 400 kvadrata te gledalištem s preko dvije tisuće sjedećih mjesta. Ovo vrijedno arheološko nalazište tako će nakon restauracije postati središte kulturnih manifestacija, uz Arenu i preuređeni kamenolom Cave Romane zasigurno najprivlačnija pozornica na otvorenom.

S ciljem stvaranja nove turističke ponude, koja će oživjeti povijest utvrda, realizirat će se projekt jačanja pulskog fortifikacijskog sustava. Kroz projekt se planira povezivanje liftom Kaštela s podzemnim tunelima Zerostrassea te opremanje objekata najmodernijom multimedijalnom tehnologijom.

Jedan od projekata kulturne baštine je i onaj Grada Vodnjana, koji će prostor stare uljare prenamijeniti u moderan i interaktivan kompleks u sklopu kojega će se uz pomoć najsuvremenije multimedijalne tehnologije posjetiteljima predstaviti bogata povijest i tradicija maslinarstva. Kako bi doživljaj bio potpun, unutar Torcia bit će postavljene izložba, edukativni kutak, suvenirnica te kušaonica. Općina Medulin kroz ITU mehanizam sanirat će prostor nekadašnjeg kamenoloma Cave Romane na način da ga konceptualno uredi i upotpuni s pozornicom, gledalištem, logističkim centrom i muzejskim prostorom te sportskim sadržajima, čime će dobiti novi centar događanja.

Inače, Strategijom razvoja Urbanog područja Pula predviđen je zelen, pametan i uključiv rast i razvoj, a koji će se ostvariti kroz ključne specifične ciljeve. U sklopu prvog cilja kroz projekt nazva "Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula" uredit će se CO Working centar, koji će za poduzetnike s urbanog područja predstavljati iskorak u modernom poslovanju. Centar će biti uređen po uzoru na europske coworkinge te strukturiran kao otvoreni prostor s modularnim uredima, multimedijalnom dvoranom, informatičkim kabinetom i dijelom za edukacije. Cilj mu je oblikovanje inovativne poduzetničke zajednice kroz uspostavu mentoring programa te razvoj CO-working i CO-learninga.

Povećanje dostupnosti visokog školstva

Jedan od najvažnijih strateških projekata ITU mehanizma, koji se planira realizirati kroz cilj "obnova brownfield lokacija" odnosi se na prenamjenu zgrade bivše Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Prenamjenom objekta osigurat će se dodatni prostorni kapaciteti za nastavne, istraživačke i stručne djelatnosti te povećati dostupnost visokog školstva svim društvenim skupinama. Dodatno će se potaknuti razvoj Sveučilišta kao centra prijenosa i integracije znanja između znanstvene i lokalne zajednice. O projektu kojim će se nabaviti novih 20 autobusa na prirodni plin i izgraditi punionice stlačenog plina već je gotovo sve poznato i već je u tijeku natječaj te bi taj projekt prvi mogao biti realiziran. Ekološkim autobusima će se u značajnoj mjeri modernizirati javni gradski prijevoz, s ciljem uspostavljanja održivog i zelenog urbanog prometa sa smanjenom emisijom CO2, koji će korisnicima pružiti sigurniji i udobniji prijevoz, dostupan i osobama sa smanjenom pokretljivošću.