Novosti

12/02/2018

Cave Romane postat će najpoželjnija antička pozornica na otvorenom

Glas Istre u današnjem tiskanom izdaju objavio je članak na temu „Cave Romane postat će najpoželjnija antička pozornica na otvorenom“ u kojem detaljno opisuje jedan od devet strateških projekata Urbanog područja Pula. Članak prenosimo u cijelosti:

"Uz velebnu Arenu, nekadašnji rimski kamenolom iz kojeg je i izgrađena bit će vjerojatno najpoželjnija antička pozornica za razna događanja na širem području. Mislim čak da će pretvaranje antičkog kamenoloma u veliku pozornicu na otvorenom biti jedinstveno u Europi. Ovaj projekt uistinu je zanimljiva i lijepa priča, zbog svog značaja je i ušao u uži izbor strateških projekata Urbanog područja Pula", započeo je načelnik Općine Medulin Goran Buić pojašnjenje projekta sanacije i prenamjene nekadašnjeg rimskog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu, a koji će se, s obzirom da je svrstan među devet strateških projekata Urbanog područja Pula, realizirati putem ITU mehanizma bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Kulturni turizam

Namjera ovog projekta je da se sanacijom prostora nekadašnjeg kamenoloma Općina Medulin dobije novi centar događanja s brojnim kulturnim i sportskim sadržajima. Kako navode iz novooformljenog pulskog ITU ureda, riječ je o strateškom projektu koji pomaže rastu i razvoju Urbanog područja Pula u cjelini te ima potencijal sektorske i teritorijalne 
suradnje s drugim intervencijama na Puljštini. Načelnik Općine Medulin ističe da je cilj stvoriti novu turističku i društvenu atrakciju.

- Riječ je o uistinu velikom projektu kojom se naš kamenolom u Vinkuranu pretvara u 
pozornicu na otvorenom, što će značajno doprinijeti razvoju kulturnog turizma naše općine, ali i cijele Puljštine. U tom prostoru bit će moguće organizirati velike koncerte, preferiramo klasične glazbe poput Carmine Burane prošle godine, ali i sve druge koncerte. Usto će se na lokaciji moći održavati i razne sportske manifestacije. Valoriziranjem kamenoloma želimo od njega stvoriti turističku atrakciju s dnevnim posjetima, s 
pričom o kamenu kojim je izgrađena Arena, te ostalim manifestacijama kojima će se moći produžiti turistička sezona, pojašnjava nam Buić.

Kamenolom bi konceptualno bio uređen s dvije ljetne pozornice s gledalištima, imao 
bi vidikovac te logistički centar i muzejski prostor. Duž kamenolom bi se, pak, postavili punktovi za penjače, a izvan kamenoloma zaokruživala bi ga biciklisička staza. Cilj projekta je jačanje urbanih sadržaja kroz revitalizaciju starog kamenoloma Cave Romane i njegova prenamjena u povijesni centar kulture i sporta. Osim saniranja i valoriziranja starog rimskog kamenoloma u kulturne, sportske i turističke svrhe, namjera je potaknuti 
razvoj kulturnog stvaralaštva i održavanje većeg broja kulturnih izvedbi te stvoriti prostor za međukulturalne manifestacije i događanja. I do sada se nerijetko u kamenolomu održavalo natjecanja penjača ili kiparska kolonija nazvana po kamenolomu, čija djela krase razne lokacije Općine Medulin, no, ovim projektom sve bi se podiglo na 
višu razinu.

Dva gledališta

Cave Romane je stari rimski kamenolom u Općini Medulin, preciznije u Vinkuranu, iz 
kojeg se vadio kamen za izgradnju pulske Arene. Kompleks kamenoloma sastoji se od ulaznog punkta, srušenih zgrada pilane (starija i novija pilana), istočnog, južnog i zapadnog kraka. Pristup kompleksu starih pilana i samog kamenoloma moguć je izravno s prometnice. U istočnom kraku središnjeg dijela kamenoloma nalaze se ostaci 
najstarije pilane. Na južnom kraku kamenoloma nalazi se širi otvoreni prostor koji nije u potpunosti usječen u stijenu. Istočni i zapadni krak dijeli neotkopani brežuljak za kojeg se pretpostavlja da je od nasipanog materijala. Sav taj prostor bit će projektom pretvoren u povijesni centar, a u Muzeju kamena bit će postavljena izložba procesa vađenja i obrade kamena. Uređenje gledališta obuhvaća dvije pozornice za veće i manje koncerte. 
Veće gledalište bilo bi kapaciteta oko 1.200 sjedala i planira se u južnom kraku kamenoloma te bi predstavljao središnji prostor za organizaciju koncerata i kazališnih predstava, modnih revija, kino predstava i sličnog. 
Manje gledalište, kapaciteta 200 do 300 sjedala, lociralo bi se u prostoru zapadnog kraka kamenoloma.

Projektom je predviđeno da Cave Romane postanu pozornica za održavanje vrhunskih koncerata, prigodnih izložbi i drugih manifestacija, a najbolja preporuka tome je prošloljetna izvedba Orffove scenske kantate "Carmina Burana", koja je izazvala veliku pažnju i oduševljenje javnosti i bilo jedan od najmoćnijih kulturnih događaja sezone.

Od sportskih sadržaja, pak, priredila bi se bike staza te stijena za penjanje s punktovima za penjače. Na okomitim stijenama kamenoloma postavit će različite kamene atrakcije poput "vjetro orgulja", a na dijelu stijena osmislili bi sunčeve satove koji bi označavali vrijeme u raznim dijelovima svijeta.