Novosti

07/02/2018

ITU mehanizam osigurava dodatni razvojni zamah urbanog područja Pula

„Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju jedan novi mehanizam na nivou Europe koji je prepoznao upravo gradove kao pokretače razvoja te im tako omogućuje snažnu razvojnu perspektivu. Riječ je o jednom dobrom primjeru provođenja europskih projekata na lokalnoj razini. Novi mehanizam omogućit će značajan razvojni iskorak kroz projekte koji se odnose na povećanje kvalitete življenja stanovnika cijelog urbanog područja te na povećanje kvalitete infrastrukture. Konkretno, u planu je obnova i modernizacija javnog gradskog prijevoza čime ćemo doprinijeti boljoj usluzi, ali i očuvanju okoliša, ulagat ćemo u brownfield lokacije, investirati u poduzetničke inkubatore te kulturne projekte poput Malog rimskog kazališta“ poručio je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić koji je danas u sjedištu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ministricom Gabrielom Žalac i čelnicima ostalih urbanih područja potpisao Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Za „Projekata ima, mi smo spremni te na nama je da sprovedemo sve one projekte i ciljeve koje smo  si u sklopu ITU mehanizma zadali“, zaključio je Miletić naglasivši kako se raduje njihovoj skorašnjoj realizaciji.

„Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo 303,4 milijuna eura iz fondova EU, kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bi povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire pa očekujem da će gradovi krenuti s realizacijom u najkraćem mogućem roku“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac povodom današnjeg potpisivanja.

Uz ministricu Gabrijelu Žalac i gradonačelnika Pule Boris Miletića događaju su prisustvovali i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas,zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgovićte pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.

Sporazum o provedbi, osim što usko definira suradnju među sporazumnim stranama, određuje i popis Poziva za dostavu projektnih prijedloga, popis strateških projekata te vremenski plan provedbe. Grad Pula u partnerstvu s Gradom Vodnjanom te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat kroz ITU mehanizam planira realizirati niz konkretnih projekata važnih za cijelo urbano područje, a koji će se ostvariti kroz ključne specifične ciljeve. Svi projekti raspoređeni su na listama intervencija unutar četiri specifična cilja, a to su omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine, obnova brownfield lokacija te povećanje broja prevezenih putnika u javnom gradskom prijevozu.

Tako će se, primjerice, u sklopu prvog cilja kroz projekt „Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula“ urediti coworking centar, kroz projekt „Stara mehanika“ i edukativni centar za poduzetništvo i cjeloživotno učenje, a značajan iznos izdvojit će se za ulaganje u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula.

Unutar cilja koji teži unaprjeđenju kulturne baštine, u planu su realizacija projekta konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, projekt jačanja pulskog fortifikacijskog sustava, projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u multimedijalni centar „MMC Torcio“ te projekt revitalizacije kamenoloma Cave Romane, kao i očuvanja svetvinčentske kulturne baštine. Prije uređenja i opremanja prostora te upotpunjavanja sa „soft“ aktivnostima, objekti u sklopu projekata Stara mehanika, coworking centar, MMC Torcio i Cave Romane revitalizirat će se i obnoviti kroz specifični cilj „obnova brownfield lokacija“. Kroz isti cilj prenamijenit će se i zgrada bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Da bi se ostvario cilj koji se odnosni na povećanje broja prevezenih putnika u javnom gradskom prijevozu, kroz ITU platformu realizirat će se i strateški projekt naziva „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“.

Za sve spomenute aktivnosti i projekte koji će se provoditi kroz ITU mehanizam, na raspolaganju je indikativan iznos od 229 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s time da njihova realizacija ovisi o raspoloživosti alociranih sredstava u sklopu indikativne alokacije po specifičnom cilju. Aktivnosti ITU mehanizma financirat će se iz tri različita europska fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.