Novosti

06/02/2018

Pulapromet bespovratnim sredstvima kroz ITU projekt nabavlja 20 ekoloških autobusa

Predstavnici trgovačkog društva Pulapromet d.o.o. i njegovi suvlasnici, odnosno gradovi Pula i Vodnjan te općine Ližnjan i Medulin održali su danas koordinacijski sastanak na temu Ugovora o uslugama u javnom interesu i osiguranja javnog prijevoza za razdoblje od 2018. do 2027. godine. Na sastanku su u ime Grada Pule nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i voditelj ITU ureda Damir Prhat, u ime Vodnjana gradonačelnik Klaudio Vitasović, ispred općine Ližnjan načelnik Marko Ravnić te ispred Medulina zamjenik načelnika Damir Demarin.

 „Pulapromet će uz pomoć bespovratnih sredstava kroz projekt ITU mehanizma nabaviti 20 novih autobusa na stlačeni prirodni plin te kroz „No regret“ projekt dodatnih 10 dizelskih autobusa. Ovim ćemo potezom značajno pomladiti i obnoviti vozni park te uvelike poboljšati uslugu javnog gradskog prijevoza“, istaknuo je direktor Pulaprometa Igor Škatar te pojasnio kako je predmetni Ugovor dio obvezne projektne dokumentacije poziva za projekte „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“ te za „No regret“ projekt. Za provedbu navedenih projekata potrebno je da Grad Pula i ostali suvlasnici Pulapromet d.o.o. zaključe s društvom Ugovor o uslugama u javnom prijevozu. „Prihvaćanje ovog Ugovora iznimno je važno za daljnji održivi razvoj gradskog prometa na području Grada Pule i ostalih jedinica lokalne samouprave koje su suvlasnici društva, jer se njime omogućava dodjela bespovratnih EU sredstava“ zaključio je Škatar.

„Modernizacija javnog gradskog prijevoza ključna je i prijeko potrebna kako bismo stanovnicima cijelog urbanog područja olakšali i pojednostavili svakodnevicu. Naš je primarni cilj povećati broj putnika u javnom prijevozu. Upravo iz tog razloga krećemo u nabavku sigurnijih i ekološki prihvatljivijih autobusa koji će omogućiti proširenje obuhvata prometovanja, povećanje broja linija, a samim time i učestaliji vozni red“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te dodala kako Grad Pula i Pulapromet poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se i realizirale sve navedene aktivnosti. „Grad Pula, kao većinski vlasnik, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća već je dao suglasnost za Ugovor te na taj način iskazao punu potporu Pulaprometu u nakani nabavke novih autobusa“, zaključila je Puh Belci.

Ugovor o uslugama u javnom interesu u skladu je s regulativom EU te je odobren od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Nadzornog odbora i Skupštine Društva, a danas su svoju pozitivnu namjeru o davanju suglasnosti izrazili i predstavnici ostalih suvlasnika. Prihvaćanjem ovog ugovora, gradovi i općine opredjeljuju se za održivi urbani razvoj, unaprjeđenje usluge javnog gradskog prijevoza, jačanje prometne infrastrukture, kao i za jačanje konkurentnosti javnog prijevoza putem ulaganja u kvalitetu. Ovim Ugovorom je određen pravni okvir unutar kojega suvlasnici Pulaprometa imaju ovlasti intervenirati u javni prijevoz putnika na određenom zemljopisnom području na način da se krajnjim korisnicima zajamči pružanje redovitije, sigurnije i kvalitetnije usluge.