Pula ponovno u top 5 najštedljivijih gradova u Hrvatskoj

PODIJELI
30 / 10 / 2017

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, Grad Pula ponovno je zauzeo visoko četvrto mjesto među najštedljivijim hrvatskim gradova. Da je riječ o transparentnom i odgovornom upravljanju javnim novcem govori i činjenica da je za troškove reprezentacije, koje je javna uprava po zakonu dužna predvidjeti u proračunu, u prošloj godini izdvojeno tek 0,08 posto gradskog proračuna. Riječ je o troškovima koji među ostalim uključuju ugošćavanje delegacija koje posjećuju Grad Pulu, prijeme povodom obilježavanja svih važnijih godišnjica te posebnih prigoda i slično.

„Posljednji podaci Ministarstva financija RH još su jednom potvrdili kako je Pula danas jedan od pet najštedljivijih gradova u Hrvatskoj. Rezultat je to rada i našeg opredjeljenja racionalnog korištenja proračunskih sredstava, kao i brojnih mjera koje smo na vrijeme poduzeli kako bi osigurali stabilnost financija, a s druge strane omogućili i razvoj grada. Podsjetit ću, u rad gradske uprave uvedeno je elektroničko poslovanje, objedinjena je javna nabava, uvedena je zajednička riznica, objedinjeni su upisi u dječje vrtiće i niz drugih alata koji su omogućili uštede koje se mjere u desecima milijuna kuna. Konkretno, troškove reprezentacije koje naprosto po zakonu moramo predvidjeti u proračunu sveli smo na najmanju moguću mjeru, a fokus našeg interesa stavljen je na one prihode koji su neophodni za daljnji razvoj grada.

To nam omogućava da pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana osiguravamo rast i razvoj Pule, a s druge strane potičemo razvoj gospodarstva. Ponosan sam što danas imamo vidljive rezultate rada – relevantna istraživanja dokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje, među vodećim smo gradovima u Hrvatskoj po broju i po izdvajanjima za privatne poduzetnike i među 100 smo najodrživijih destinacija svijeta“, naglasio je gradonačelnik Pule Boris Miletić

Sveobuhvatnu analizu troškova reprezentacije proveo je internetski portal www.gradonacelnik.hr, a članak u cijelosti možete pogledati ovdje:

http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/najstedljivija-i-dalje-kristina-ikic-banicek-sisak-za-reprezentaciju-potrosio-manje-od-2-kune-po-stanovniku