Novosti

23/10/2017

Održani drugi sektorski dijalozi u okviru ITU mehanizma za kulturnu baštinu i brownfield

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije proteklog su tjedna održani i uspješno okončani drugi po redu sektorski dijalozi za specifične ciljeve 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine“ i 6e2 „Obnova brownfield područja“. Na sektorskim dijalozima su, uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, sudjelovali i predstavnici ITU Provedbenog tijela Pula te predstavnici potencijalnih prijavitelja urbanog područja.

U sklopu specifičnog cilja 6c1 predstavljeni su projekti koji se odnose na obnovu i rekonstrukciju lokacija kulturne baštine. Prezentiran je projekt konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta – Pula, rekonstrukcije zgrade Arheološkog muzeja Istre, zatim projekt Pulskog fortifikacijskog sustava, kao novog kulturno turističkog proizvoda, projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u multimedijalni centar "MMC Torcio" te projekt očuvanja Svetvinčentske kulturne baštine. Namjera je ovih projekata bogatu kulturnu i povijesnu baštinu urbanog područja Pula maksimalno iskoristiti i staviti u funkciju turizma.

Spremnost projekata ocjenjivala se i za cilj 6e2 u okviru kojega je predstavljen projekt naziva „CO-WORKING PULA“ - Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno urbano područje Pula, projekt edukativnog centra za poduzetničko i cjeloživotno učenje „Stara mehanika“ te projekt MakerSpace centra za tehnološke i umjetničke inovacije. Ujedno, predstavnici potencijalnih prijavitelja prezentirali su projekte obnove i prenamjene Cave Romane, kao i prenamjene zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta. Projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u multimedijalni centar "MMC Torcio" spomenuo se i kod cilja 6e2 te kao takav zadovoljio sve traženo. Treba naglasiti kako spomenuti projekti obuhvaćaju rekonstrukciju i revitalizaciji brownfieldlokacija, odnosno područja, zemljišta, nekretnina ili građevina koje su neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene.

Nakon predstavljanja projekata, Ministarstvo regionalnog razvoja dalo je svoj osvrt spram zrelosti i spremnosti za svaki projekt ponaosob kao i daljnje smjernice za provedbu ITU intervencija.