Novosti

13/04/2017

Susret ministara u Puli potvrdio iznimnu suradnju Hrvatske i Italije

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se danas  u Puli s ministrom vanjskih poslova Talijanske Republike Angelinom Alfanom koji je boravio u radnom posjetu Republici Hrvatskoj. Usporedno s bilateralnim sastankom ministara vanjskih poslova, održao se i sastanak ministra zdravstva Republike Hrvatske Milana Kujundžića i ministrice zdravstva Talijanske Republike Beatrice Lorenzin.

Nakon obilaska srednje talijanske škole Dante Alighieri, delegaciju su danas u pulskoj Komunalnoj palači dočekali i pozdravili zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin te istarski župan Valter Flego koji su ministrima zaželjeli ugodan boravak u Puli.

Na kraju bilateralnog sastanka ministar Stier kazao je kako je s talijanskim kolegom dogovoreno formiranje međudržavno odbora kako bi se između Italije i Hrvatske mogla intenzivirati suradnja. „Drago mi je da je ministar Alfano danas posjetio Pulu. Suradnja naših dviju zemalja je odlična jer obje se naše zemlje zalažu za modernu Europu bez novih podjela gdje će se poštivati temeljna ljudska prava i pravo na slobodno kretanje“, kazao je Stier.

Ministar vanjskih poslova Talijanske Republike Angelino Alfano prilikom današnjeg posjeta Puli susreo se i s predstavnicima Talijanske nacionalne manjine. „Manjine su most koji spaja naše dvije države i drago mi je da je danas došlo do našeg susreta. Sastanak s ministrom bio je produktivan i smatram da su naši odnosi dodatno ojačani,“ kazao je Alfano.

Nakon sastanka ministra zdravstva Republike Hrvatske Milana Kujundžića s ministricom zdravstva Talijanske Republike Beatrice Lorenzin talijanska delegacija položila je vijence na spomen obilježju žrtvama Vargarole ispred pulske Katedrale.