Novosti

13/04/2017

Potpisan sporazum za provođenje ITU mehanizma

U prostorijama Vlade RH i u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića danas je održana svečanost potpisivanja Sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", a u ime Grada Pule kao središta urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam), sporazum je potpisao pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„U relativno kratkom periodu uspjeli smo napraviti velik posao i kvalitetnu pripremu. Hvala svim našim općinama i gradovima koji su prepoznali značaj ovog mehanizma koji za nas predstavlja priliku za razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Naša je intencija bogatu kulturnu i povijesnu baštinu staviti u funkciju turizma, a zapuštene industrijske prostore i bivša vojna zemljišta maksimalno iskoristiti kako bi podigli razinu društvenog i infrastrukturnog standarda za sve naše sugrađane. Među ostalim, konkretno izgradnjom punionice prirodnog plina za autobuse modernizirat će se javni gradski prijevoz, obnovit će se Malo rimsko kazalište u Puli i uspostaviti poduzetnički inkubator, odnosno edukativni centar za poduzetničko i cijelo životno učenje. Na kraju, i ovim putem apeliram da bi po ovom principu država gradovima i regijama mogla prepustiti i ovlasti u raspolaganju brojnom državnom imovinom koja danas zjapi prazna i neiskorištena, a koja bi mogla biti iskorištena za razvoj i otvaranja novih radnih mjesta jer gradovi poput Pule već su pokazali da mogu i znaju upravljati svojom imovinom“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom potpisivanja sporazuma.

Cilj urbanih područja je jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a za urbano područje Pule na raspolaganju preko 229 milijuna kuna što je značajno više od primjerice jednog godišnjeg izvornog prihoda proračuna Pule.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem i istaknuo važnost korištenja europskih sredstava. „Drago mi je da naši gradovi dobivaju bespovratna sredstva za financiranje vlastitih projekata čime unaprjeđuju razvoj, a znamo da su upravo gradovi su mnogim aspektima generator razvoja Hrvatske“, kazao je predsjednik Vlade RH.  

Pored Pule, sporazum je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala i sa gradonačelnicima Osijeka, Rijeke, Slavonskoga Broda, Zadra i Zagreba te povjerenicom Vlade za Grad Split. Potpisivanju sporazuma nazočio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

ITU mehanizam je novi mehanizam Europske unije za razdoblje 2014. - 2020. godine i služi za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućuje pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti i provedbe složenih strategija razvoja urbanih područja. Aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam pridonijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine, unapređenju sustava obrazovanja za odrasle i modernizaciji, ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanju usluga javnog prijevoza, povećanju energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.  Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu.

Svrha sporazuma je utvrditi obveze i odgovornosti Upravljačkog tijela odnosno Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ITU posredničkih tijela u obavljanju delegirane aktivnosti ocjenjivanja kvalitete projektnih prijedloga te rangiranja odabranih projektnih prijedloga. Zapravo je riječ o procesu "urbanizacije" manje razvijenih područja oko gradova i njihovo bolje povezivanje s gradovima te istovremeno ulaganje u već postojeća urbana središta kako bi ih učinili održivijima i socijalno osjetljivijima, odnosno uključivima.
 

Video

Potpisan sporazum za provođenje ITU mehanizma