Novosti

28/09/2016

Započele javne tribine s građanima za kreiranje proračuna

U prostorijama pulske Komunalne palače jučer je održana prva u nizu javnih tribina koje Grad Pula tradicionalno organizira kako bi u od samih građana prikupio kvalitetne prijedloge za pripremu gradskog proračuna za 2017. godinu. Na prvoj tribini koja je organizirana za stanovnike mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro, uz zamjenika gradonačelnika Pule Fabrizia Radina i predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka sudjelovali su gradski pročelnici, ravnatelji javnih ustanova i direktori gradskih poduzeća.

Zahvalivši građanima i predstavnicima mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radinistaknuo je kako su ovakvi susreti važni budući se u neposrednoj komunikaciji sa samim samim stanovnicima pojedinih mjesnih odbora  mogu čuti problemi i prioriteti koje valja riješiti. "Ove tribine su samo još jedan kanal komunikacije uz već postojeće kanale koje pružaju moderne tehnologije i time zapravo demokratiziramo samu proceduru donošenja proračuna zbog čega je važno da se što više građana uključi", kazao je Radin.

Govoreći o proračunu za iduću godinu pročelnica za financije Vesna Sajićnapomenula je kako su započele sve pripremne aktivnosti te valja pričekati sastavljanje nove Vlade i najavljenu poreznu reformu koja će zasigurno utjecati na gradske prihode, no sam iznos bit će u okvirima ovogodišnjeg proračuna.

Nakon uvodnih riječi, predsjednik mjesnog odbora ArenaKlaudio Paljar istaknuo je nekoliko prioritetnih projekata u tom mjesnom odboru poput sanacije serpentine kraj pulske Arene i uređenja područja oko Varaždinske i Štiglićeve ulice. Dodao je i to kako bi se i područje oko Gladijatorske ulice trebalo urediti, kao i područje u blizini same Arene gdje danas postoji ilegalno naselje. Predsjednica mjesnog odbora Stari GradKatja Meden postavila je pitanje dinamike uređenja De Villeovog uspona kao i ono o planiranoj sanaciji pulskih Giardina te postavljanje LED rasvjete u starogradskoj jezgri. Također, prioritetnim smatra i postavljanje zaštitnog pokrova na dječjem igralištu u Držićevoj ulici. Predsjednica mjesnog odbora Monte ZaroIva Softić pohvalila je sanaciju Rovinjske ulice i izgradnju skate parka u blizini Rojca koje je danas omiljeno okupljalište brojnih mladih, a prijedlog za iduću godinu je uređenje prilaza Rojcu iz Tartinijeve ulice kao i uređenje Huguesovog parka.

Osvrt na zahtjeve dao je pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflićkoji je kazao kako su Gradu neophodne informacije od strane mjesnih odbora  koji su potrebni prioriteti. "Do konca godine neki najavljeni projekti će se realizirati kroz Plan gradnje komunalne infrastrukture, a ovi zahtjevi mjesnih odbora većim su dijelom i ostvarivi", kazao je Škuflić.

Priliku da iznesu svoje priortietne prijedloge imali su i stanovnici Vidikovca i Nove Verude u čijim je i prostorijama jučer održana druga tribina. Predsjednik mjesnog odbora VidikovacBoris Fornažar prioritenim smatra izgradnju kružnog toka na vrhu Radićeve ulice na križanju s Rizzijevom te izgradnju dječjeg igrališta. Također, postavljeno je i pitanje čišćenja i uređenja tvrđave na Vidikovcu. Resorni pročelnik Giordano Škuflić odgovorio je kako je Grad pokrenuo izmjene promenog rješenja izradnje kružnog toka s ciljem povećanja sigurnosti prometovanja, a za dječje igralište na Monte Kapeletu ishodovana je građevinska dozvola i trenutno se radi na glavnom projektu. Predsjednik mjesnog odbora Nova VerudaLari Tošić istaknuo je dva najveća problema, odnosno parkiranje u Mardeganijevoj, Gervaisovoj i Palisinoj ulici te nedostatak parkova za djecu na što je pročelnik Škuflić odgovorio kako je za pitanje parkiranja potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose dok se po pitanju izgradnje parkova za djecu i sportskih igrališta na području Pule u posljednjih nekoliko godina puno toga kvalitetnog napravilo i izgradilo i na tome će se i dalje raditi. Prihvaćen je i prijedlog za postavljanjem uličnih kanti za otpad na području Nove Verude, a same pozicije predložit će mjesni odbor.

Javne rasprave nastavljaju se dalje, a sljedeća je na rasporedu već danas te će obuhvatiti MO Veruda i 16,30 (Banovčeva ulica 4/6) i MO Stoja, Sv. Polikarp-Sisplac(Lettisova 1) u 18,30 sati. Osim tribine,  građani mogu sudjelovati u kreiranju proračuna i putem web stranicewww.proracun.pula.hr, a o samom proračunu sve potrebne informacije mogu dobiti i preko posebne aplikacije e-Proračun http://proracun.datasimplified.com/