Akademija otvorenih podataka za mlade održana u Puli

PODIJELI
02 / 09 / 2016
Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme. Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Ljetnoj akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do  2. rujna 2016. Po završetku Ljetne akademije, održana je konferencija za medije s ciljem predstavljanja rezultata akademije otvorenih podataka za mlade koju su organizirali udruga HROpen i Povjerenica za informiranje, uz potporu Grada Pule i Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, a u sklopu međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je ovom prilikom rekao kako mu je velika čast i zadovoljstvo što je ove godine Pula izabrana za ovogodišnje mjesto održavanja Akademije otvorenih podataka za mlade.
"Grad Pula je posljednjih nekoliko godina pokrenuo nekoliko novih načina komunikacija s građanima među kojima svakako ističem uvođenja e-konzultacija, ali i podatka da više od 80% prijedloga građana biva uvršteno u gradski proračun što znatno povećava participaciju građana i transparentnost. Drago mi je što smo kao Grad prepoznati od brojnih institucija o čemu iz godine u godine svjedoče mnogobrojna priznanja i pohvale što nam predstavlja poticaj da u budućnosti budemo još bolji." - rekao je Miletić.
Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako se Istra trudi biti napredna i što više koristiti moderna sredstva komunikacije s građanima uz odličnu suradnju sa svim gradovima i općinama. "Istarska je županija blizu našim zapadnim susjedima kod kojih pratimo inovativne projekte i najbolje primjere iz svjetske prakse koji nam pomažu i u vlastitom planiranju razvojnih projekata." - zaključio je Flego
Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović pohvalila je vrijedan rad svih uključenih u ovaj projekt istaknuvši kako je i sama osjeća veliki entuzijazam što je Republika Hrvatska odabrana kao dio ove inicijative.  "Smatram da je suradnja svih dionika na svim razinama, od državne do lokalne vlasti pa sve do privatnog sektora, nužna kako bi se pridonijelo razvoju same lokalne sredine, a time i razvoju cijele države. U borbi protiv korupcije i boljem razvoju najviše znatno je doprinio  portal otvorenih podataka koji predstavlja dobar pokazatelj rada Ministarstva uprave. - rekla je Jurlina Alibegović
Osim njih otvorenju su prisustvovali i povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa, član upravnog odbora Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet, Miroslav Schlossberg te nezavisna izvjestiteljica za Hrvatsku Partnerstva za otvorenu vlast Ivona Mendeš.

Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa tom je prilikom istaknula: "Informacije javnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišten, ali ogroman potencijal za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te propulzivni razvoj gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i da je upravo taj moment bio izuzetno vidljiv na Akademiji. Uređeno društvo koristi sve svoje potencijale, i to na optimalan način, a otvaranje podataka javnog sektora bitan je preduvjet za razvoj svakog društva u 21. stoljeću".

Potom je ukupno 5 timova mladih iz čitavog svijeta predstavilo prijedloge za izradu aplikacija za mobitele i platformi koje koriste otvorene podatke javne uprave, zorno prikazujući kako pravilno upotrebljeni već postojeći podaci javne uprave mogu donijeti poboljšanja i bolje usluge u svakodnevni život lokalne zajednice, razvoju usluga i poticanju održivog razvoja.

Pobjednički tim predstavio je aplikaciju TINJA i osvojio kao nagradu put u Pariz na Summit inicijative  Partnerstvo za otvorenu vlast.

Akademiju je i ove godine pohađalo tridesetak mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južne Afrike, Kosova, Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, pod stručnim vodstvom stranih i hrvatskih stručnjaka: Wendy Carrara, James Arthur Cattell, Clà©mentine Dà©sigaud, Tin Geber, Jan Gondol, Georges L. J. Labreche, Zoran Luša, Goran Matić, Anamarija Musa, Miroslav Schlossberg, Nina Šindija, Sandra Vlašić, Kristijan Zimmer.