Novosti

26/08/2016

U Puli počinje druga po redu Akademija otvorenih podataka za mlade

Drugu godinu za redom Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja će se  održati od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje.

Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima 15-30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke). Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, kako bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.

30 mladih stučnjaka (17 do 30 godina) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južne Afrike, Kosova Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva imat će priliku učiti o uporabi informacija lokalnih jedinica, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te se družiti i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa. Stručnjaci u području otvorenih podataka će polaznicima pružiti niz korisnih i zanimljivih predavanja, radionica i rasprava, u namjeri da mladi, u timovima i uz pomoć mentora, naučeno primijene u praksi.

Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine.

O prošlogodišnjem događanju možete se informirati na više na http://academy.codeforcroatia.org/2015/

Info: http://academy.codeforcroatia.org/