Novosti

20/05/2016

ITU mehanizam: Zajedničkom suradnjom do konkretnih prioriteta i realizacije kvalitetenih ciljeva

U prostorijama pulske Komunalne palače održan je danas koordinacijski sastanak gradonačelnika i načelnika urbanog područja na kojemu je predstavljen strateški okvir razvoja urbanog područja te su usuglašeni budući koraci koji će se poduzeti u sklopu provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.

Na samom početku pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je gradonačelnicima i načelnicima, svim članovima Partnerskog vijeća i svim ostalima na njihovom dosadašnjem angažmanu te je izrazio zadovoljstvo što su u prijedlog strategije razvoja urbanog područja uvršteni konkretni razvojni projekti po specifičnim ciljevima za dodjelu bespovratnih sredstava.

Predsjednica Partnerskog vijeća Elena Puh Belci podsjetila je kako su do sad održane tri sjednice vijeća na kojima se vodila konstruktivna rasprava koja je u konačnici dovela do izrade nacrta Strategije razvoja urbanog područja. "Do sad smo održali niz sastanaka radnih skupina i drago mi je da su projekti koje su općine i gradovi predložili ušli u samu Strategiju koja će biti temeljni strateški dokument za sve buduće aktivnosti", kazala je Puh Belci.

Današnjem sastanku prisustvovale su i predstavnice tvrtke Prvi korak poduzetnički centar d.o.o. koja je zadužena za tehničku podršku Gradu Puli u pripremi provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Prema riječima konzultantice Hrvojke Skoković Harašić Pula je zahvaljujući odličnoj suradnji svih uključenih strana uspjela u relativno kratkom razdoblju ispuniti sva očekivanja koja se odnosne na pripremu za ITU mehanizme.

"Već idući tjedan u Ministarstvu regionalnog razvoja prezentirat ćemo ono što je do sad učinjeno argumentirajući konkretne projekte", kazala je konzultantica Kristina Gaća dodajući da se posebna pažnja posvetila pripemi tzv. brownfield investicija odnosno ulaganjima u bivša vojna i industrijska područja koja imaju veliki, ali nedovoljno iskorišteni potencijal.

Specifični ciljevi koji proizlaze iz predloženih aktivnosti su omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unapređenje kulturne baštine, obnova brownfield lokacija, povećanje broja putnika u javnom prijevozu, povećanje zaposlenosti i brze integracije mladih osoba te borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Podsjećamo, ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu.