Pula svoj ekološki doprinos dala kupnjom električnih bicikala

PODIJELI
01 / 04 / 2016
Danas je portal Regional Express na svojim stranicama objavio tekst naslova "Pula svoj ekološki doprinos dala kupnjom električnih bicikala" koji prenosimo u cijelosti:

"U javnosti se češće spominju sredstva koja je Hrvatska, a time i Istra dobila u sklopu različitih programa i članstvom u Uniji, no rijetko gdje se može vidjeti kako se poboljšao svakodnevni život građana različitih profila.

Nakon što je Hrvatska postala 28 članica EU, pristala je i na cilj Europske unije da se spriječe klimatske promjene značajnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova. Plan je da se do 2020 godine smanji emisija za barem 20%, da se poveća za isto toliko udio obnovljive energije na tržištu, te da se za tih istih 20% smanji ukupna potrošnja energije. U taj plan svoje je prste uplela i Istra.

Pula kupila osam električnih bicikala Kristina Fedel Timovski voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i eu politike predstavila je projekt 'Movesmart', kandidiran na program FP/7 u vrijednosti od 175 000 eura s partnerima iz raznih zemalja EU Grčke, Španjolske, Velike Britanije i Njemačke.

'Zapravo se radi o programu istraživanja i znanosti kao pilot projektu jedinice lokalne samouprave u kojemu mi imamo ulogu da oni na nama testiraju određena znanstvena istraživanja. To je istraživanje aplikacija za smartphone-ove vezano za multimodalno korištenje prometa u gradovima. U sklopu svega toga mi smo uspjeli kupiti električne bicikle zato što je dio aktivnosti u projektu bilo i smanjenje emisije CO2, vidjeti kako se radi na energetskoj učinkovitosti i ekološki zaštititi grad', rekla je Fedel Timovski.

Pula je svoj ekološki doprinos dala tako što je kupila osam električnih bicikala, napravila dva punkta za njihovo odlaganje i punjenje te podijelila 300 besplatnih kartica. Prvi javni servis za prijevoz biciklima mnogima je olakšao život i poboljšao zdravlje.

Oni koji svoju karticu za 'Bičikletu' nemaju, a požele pedalirati, uvijek mogu podignuti onu jednokratnu u Informacijskom centru EDIC Pula.

Informacijski centar Europe Direct Pula - Pola otvoren je u studenome 2014. godine u partnerstvu Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije d.o.o. i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. EDIC Pula - Pola jedan je od 13 informacijskih centara Europske komisije u Hrvatskoj, a u EU govorimo o brojki od 500 centara. Glavna uloga informacijskog centra je pružanje informacija i savjeta o politikama Europske unije čime se institucijama EU omogućuje širenje informacija na lokalnoj i regionalnoj razini te aktivna promidžba dijaloga o EU. A što je najvažnije, stoji na raspolaganju građanima lokalne zajednice.

'Informacijski centar je prva točka gdje se građani mogu informirati o njihovim pravima i mogućnostima u sklopu Europske zajednice. Građani kad dođu kod nas, osim što dobiju informacije i savjete o EU, mogu uzeti i publikacije EU. U sklopu naših aktivnosti imamo i Euro info newsletter u kojemu građani mogu pronaći sve aktualne natječaje na koje se oni mogu kandidirati i dobiti sredstva' istaknula je Vesna Planinc Boljun ispred EDIC Pula - Pola."