Novosti

30/03/2016

Grad Pula pokrenuo kampanju Pula Pet Plus

Kako bi kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućili kvalitetan suživot u gradu, Grad Pula će u narednim mjesecima provesti niz konkretnih aktivnosti s ciljem da se građane upozna s propisima i zakonima koji se odnose na držanje i postupanje s kućnim ljubimcima. Iz tog je razloga Grad Pula pokrenuo novu kampanju pod nazivom Pula Pet Plusčiji je primarna svrha senzibiliziranje javnosti o ovoj važnoj temi te podizanje razine svijesti vlasnika kućnih ljubimaca, posebice vlasnika pasa.

Prilikom predstavljanja kampanje Pula Pet Plus, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci istaknula je kako se akcija provodi zahvaljujući Vijeću za komunalnu prevenciju te kako je prvi korak prikupljanje kvalitetnih prijedloga od strane samih građana. "Kampanju Pula Pet Plus započinjemo danas s e-konzultacijamakoje obuhvaćaju 12 pitanja, a otvorene su do ponedjeljka, 18. travnja 2016. godine na web stranicama Grada Pule

www.pula.hr. Želja nam je uključiti sve građane, ne samo vlasnike kućnih ljubimaca, kako bismo dobili objektivnu sliku o tome koliko su građani upoznati s propisima i zakonima koji se odnose na držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te što sve smatraju potrebnim učiniti kako bi im život u gradu bio što ugodniji", kazala je Puh Belci. Zamjenica gradonačelnika je dodala kako će rezultati ankete pomoći u planiranju budućih aktivnosti i omogućiti uvid u najveće probleme s kojima se vlasnici pasa susreću, kao i one s kojima se susreću ostali, a odgovori i sugestije građana bit će od velike koristi u daljnjem planiranju svih aktivnosti.

"Jedna je od aktivnosti uspostavljanje ograđenog parka za pses potrebnom opremom. Cilj nam je uspostaviti pravi park za pse, a kasnije širiti mrežu i na ostala gradska područja. Također, u planu je i postavljanje kanti za pseći otpadpo gradskim četvrtima, planiramo urediti plažu za kućne ljubimce,te izraditi informativne brošurei letke.", pojasnila je Puh Belci, dodavši kako je kampanja Pula Pet Plus dugoročnog karaktera koju Grad s vremenom želi razvijati i obogaćivati novim sadržajima.

O tome što Grad čini po pitanju kućnih ljubimaca govorila je pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. "Za ovu godinu Grad je izdvojio 546 tisuća kuna za veterinarske mjere, sklonište za životinje i skladištenje životinjskih nusproizvoda te uz to financira i programe udruga koje se bave životinjama" pojasnila je Krizmanić Marjanović koja je pohvalila dosadašnju dobru suradnju s udrugama koje skrbe o napuštenim životinjama te ih pozvala na daljnju suradnju na novom projektu.

U sklopu aktivnosti predviđena je i nova Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu psotupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Kako je pojasnila pomoćnica pročelnika upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinu Mirna Radolović, Odluka se nije mijenjala od 2007. godine te je došlo vrijeme da se ista uskladi s normama Eurospke unije. "Želimo je prilagoditi vlasnicima kućnih ljubimaca, ne zanemarujući pritom ni ostale građane", kazala je Radolović.

U suradnji s Policijskom postajom Pula provodit će se edukatvno-preventivne akcije na terenu. Neke su već odrađene pa su policijski službenici zajedno s komunalnim redarima od rujna 2015. do ožujka 2016. proveli tri zajedničke akcije preventivnog karaktera. "Akciju smo proveli kako bismo vlasnike i držatelje pasa upoznali sa zakonskim odredbama koje moraju poštivati. Najčešće kršenje odnosilo se na dovođenje kućnih ljubimaca na javnu površinu bez nadzora, stoga apliramo na građane da vode računa o svojim ljubimcima te da ih drže pod nadzorom", kazala je načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac - Maksić.