Novosti

09/03/2016

Puh Belci: Zalagat ćemo se za uvođenje novih AVD uređaja

Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Pula danas je za predstavnike svih važnih institucija i poduzeća koji djeluju na područja grada Pule i Puljštine u Komunalnoj palači održana prezentacija uporabe automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), uređaja koji spašava živote kod iznenadnog srčanog zastoja.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kazala je kako je Gradu sigurnost sugrađana, ali i turista, na prvom mjestu. "Ovakav vid suradnje s Crvenim križem vrlo je pohvalan, a edukacije koje se uključuju i senzibiliziraju širu zajednicu zajednički su cilj", prokomentirala je Puh Belci nadodavši kako je Grad za svoje djelatnike već organizirao sličnu edukativnu radionicu iz pružanja prve pomoći. Zamjenica gradonačelnika složila se da bi uz edukacije trebalo poraditi i na povećanju dostupnosti spomenutog uređaja na javnim mjestima budući da se trenutno na području Pule jedan AVD uređaj nalazi u zgradi Policijske postaje Pula, dva su u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula te još dva uređaja u Zračnoj luci Pula.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić zahvalila se na dobroj suradnji Gradu Puli i Zavodu za hitnu medicinu. "Mnogo se radi na edukaciji građana koji su laici u pružanju prve pomoći, čak i djece u osnovnim školama te se provode razna natjecanja iz prve pomoći", kazala je Vekić te nadodala kako bi dodatno uvođenje ovih uređaja još više pridonijelo podizanju sigurnosti i zaštiti zdravlja i života ljudi.

Doktorica Gordana Antić Šego, spec. hitne medicine iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije istaknula je važnost rane defibrilacije te je pojasnila korake koje potrebno poduzeti kod procesa oživljavanja i kako postupati s automatskim vanjskim defibrilatorom. "U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje 9000 osoba doživi iznenadni srčani zastoj kod kuće, na poslu ili na javnom mjestu, dok u Istri taj broj iznosi 273 pa je iz tog razloga obuka građana o postupcima oživljavanja, kao i dostupnost uređaja na javnim mjestima ključna", konstatirala je Antić Šego. "Od 2011. godine kada je postotak preživljavanja bio 2,2% Istra je krenula uzlaznom putanjom i stigla postotak od 24%", zadovoljno je zaključila doktorica Antić Šego.

Automatski vanjski defibrilator (AVD uređaj) jednostavni je prenosivi električni uređaj koji se koristi za defibrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, a podaci pokazuju da se preživljavanje, koje je kod iznenadnog srčanog zastoja manje od 10 posto, povećava na 50 posto ukoliko se s postupkom oživljavanja uz primjenu AVD uređaja započne unutar 3 do 5 minuta od trenutka nastanka zastoja srca i nastavi sve do dolaska hitne medicinske službe.