Novosti

24/02/2016

U Puli "Trkom protiv nasilja" obilježen Dan ružičastih majica

Policijska uprava istarska i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ove godine obilježavaju Dan ružičastih majica pri čemu će se organizirati revijalna utrka pod nazivom ''Trkom protiv nasilja''. Sve sudionike utrke prigodno su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović te načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar.

"Danas trči preko 350 učenika, njihovih profesora i policijskih službenika s ciljem da pulskim ulicama prenesu poruka nenasilja", kazao je Cestar te nadodao kako je riječ o dobroj prigodi kojom se mladima želi ukazati kako nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja. Na osvješćivanju javnosti o problemu nasilja radi i Vijeće za komunalnu prevenciju, koje se uz nasilje među mladima bavi i problemima ostalih oblika nasilja te aktivnostima kojima se isto nastoji prevenirati. "Zajedničkim naporima, uz pomoć ovakvih preventivno edukativnih akcija, nastojimo doprijeti do djece te im ukazati kako nasilje nije opcija, već da se dobro dobrim vraća", zaključila je Krizmanić Marjanović.

U utrci u dužini od 1,2 kilometra koja se odvijala duž užeg centra Pule sudjelovali su policijski službenici i učenici petih razreda pulskih osnovnih škola koji su nosili ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja. Na majicama su umjesto startnih brojeva bile ispisane poruke protiv nasilja koje su osmislili učenici uz pomoć svojih profesora. U svakoj školi bila su organizirana i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, a dodatne poruke protiv nasilja koje su izradili učenici prezentirane su danas na Trgu Portarata. Popratni program su obogatili i učenici OŠ Kaštanjer svojim glazbenim izvedbama te djeca iz Studija glazbene kreativnosti "Čarobna frula".

U Hrvatskoj se treću godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day). Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja te pulski Studentski centar.