Predstavljen EU Progress-projekt

PODIJELI
29 / 01 / 2016
Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci prisustvovala je danas na predstavljanju EU Progress-projekta "Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj". Uz nju, sastanku su nazočile i zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi te predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

U HGK Županijskoj komori Pula zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost  spolova Goran Selanec predstavio je projektne aktivnosti te rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta. "Tijekom dvije godine intenzivno se radilo na osvješćivanju i promicanju potrebe za uravnoteženom zastupljenošću žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u trgovačkim društvima diljem RH" kazao je Selanec nadodavši kako je glavni cilj projekta unaprijediti socijalne i političke prilike žena u tržišnoj utakmici te pružiti podršku osposobljavanju poslovnih žena za karijeru na upravljačkim pozicijama.

U sklopu projekta provedena su istraživanja koja su na različitim uzorcima, u najznačajnijim trgovačkim društvima u Hrvatskoj, ispitivala zastupljenost žena i muškaraca na rukovodećim i upravljačkim pozicijama. Rezultati su pokazali kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva. "Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava iznosi samo 17,32 posto, dok je u nadzornim odborima 21,69 posto žena" pojasnio je Selenec. Dodajemo da je u nadzornim odborima u društvima s ograničenom odgovornošću 24,6 posto, a u istim društvima, ali u upravama 31,87 posto žena. Unatoč činjenici da je udio visoko obrazovanih veći kod žena u odnosu na muškarce, podijeljenost spolova na rukovodećoj razini još se uvijek podudara s tradicionalnom podjelom rodnih uloga, tj. muškarci su više zastupljeni na rukovodećim pozicijama od žena.

Zbog svih navedenih razloga pokrenuta je elektronska Baza poslovnih žena Hrvatske kojom se želi dodatno potaknuti zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama.

Spomenimo još kako je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica projekta, a provodi ga u partnerstvu s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada. Riječ je o projektu koji je Europska komisija ocijenila kao najbolji prijavljeni prijedlog na Progress natječaju i osigurala mu financijsku potporu.