Grad se zalaže za izgradnju bazena koji će služiti i građanima s invaliditetom

PODIJELI
27 / 01 / 2016
"Kroz komunikaciju s našim građanima nastojali smo iznaći zajedničko konkretno rješenje za izgradnju gradskog bazena. U postojeći prijedlog ugrađene su sugestije upućene od strane Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom i mjere utvrđene Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanjate se pri promišljanju polivalentnog bazena akcent stavljao na korisnike istog", istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Pule na jučerašnjem petom po redu sastanku predstavnika Grada Pule i Koordinacije sportskih klubova kojemu su se u prostorijama Doma sportova "Mate Parlov" pridružili i predstavnici udruga osoba s invaliditetom te ustanova čiji su polaznici djeca s teškoćama u razvoju (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula i Škola za odgoj i obrazovanje Pula).

"Iznimno mi je drago da smo već večeras uspjeli usuglasiti s projektantima gotovo sve vaše prijedloge i sugestije koje su itekako dobro došle budući da je Gradu cilj sagraditi bazen po mjeri svih svojih građana. Na nama je da pomirimo potrebe i mogućnosti kako bismo osigurali polivalentni bazen koji će biti jednako funkcionalan za djecu predškolskog uzrasta, učenike od 1. do 4. razreda, kao i za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti te osobe treće životne dobi", zaključila je Puh Belci,

Sastanku na kojem je prezentiran prijedlog polivalentnog bazena, kao i ostalih popratnih prostorija i sadržaja prilagođenih osobama sa smanjenom pokretljivošću, nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić te direktor Pula Sporta d.o.o. Erik Lukšić.

Spomenutu prezentaciju zajednički su pripremili Dino Krizmanić iz Urbisa d.o.o. i Tomaž Bizajl iz Myrha pools-a, projektanti koji su prisutnima detaljno pojasnili tehničke karakteristike polivalentnog bazena, kao i cijelog objekta, te dali odgovore na sva pitanja. Pri projektiranju objekta bazenskog kompleksa uzela su se u obzir tehnička rješenja i propisi utvrđeni Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, no Grad Pula je spremno uvažio dodatne prijedloge, koji nisu propisani Zakonom. Tako su zajednički usuglašene određene izmjene koje se odnose na osiguranje nesmetanog pristupa, kretanja i boravka unutar objekta osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Usvojeni su i prijedlozi predstavnika Društva distrofičara Istre i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom - podružnice Pula, s kojima su se složili i predstavnici HVIDRE, o uvođenju dodatnih sanitarnih čvorova prilagođenih osobama s invaliditetom te povećanja garderobnog djela kao i većeg broja natkrivenih parkirnih mjesta, također namijenjenih osobama s invaliditetom.

Najveća se polemika vodila oko ugradnje rampe ili dizalica potrebnih za ulazak u bazen osobama sa smanjenom pokretljivošću. Na jučerašnjem je sastanku utvrđeno da će se sukladno zajedničkom kompromisnom rješenju u polivalentni bazen ugraditi rampa. Nakon uvaženih svih izvedivih prijedloga, utvrđeno je da bi najbolje rješenje bio polivalentni bazen koji objedinjava dio za neplivače, brčkalište i terapeutski dio.

Napori Grada za komunikacijom i koordinacijom pohvaljeni su i od strane Društva distrofičara Istre, kao i od strane Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula i Škole za odgoj i obrazovanje Pula.