Novosti

28/12/2015

Utrka ŠTA 2015. očekivano oduševila

Više od stotinu trčaka natjecalo se jučer na prvoj utrci ŠTA 2015. - Štinjan Adrifort i na taj način obilježili završetak aktivnosti projekta Adrifort. Cilj projekta, koji je započeo još 2012. godine, je obnova i otvaranje javnosti dijela pulskih utvrda u štinjanskom priobalju koje su godinama bile zapuštene i devastirane. Upravo zahvaljujući utrci javnost je imala priliku vidjeti utvrde u novom svjetlu, kao i ostala uređenja provedena u sklopu projekta. "Moramo vidjeti kome ćemo dati ovo područje na upravljanje, ali dotad gradska uprava ima tri zadatka: da ovaj projekt apliciramo i dalje na fondove EU, da kroz redovno održavanje zadržimo postojeće stanje i treće, da osmislimo sadržaje koji će poduprijeti upravo masovno i rekreativno bavljenje sportskim aktivnostima u ovoj novoj rekreativnoj zoni grada Pule" istaknuo je p.o. gradonačelnika pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić. Za taj je projekt Grad Pula kao partner dobio 280 tisuća eura s ciljem da se uredi pet utvrda - Punta Christo, Monte Grosso, Vallmaggiore, Munida i Zonchi, kao i prilazne putove te na taj način dobije još jedna gradska zona sporta i rekreacije, u prelijepom krajoliku, uz valorizaciju kulturne baštine, na ukupnoj površini od 150 hektara.

Zahtjevna utrka startala je i završila na štinjanskoj Placi, a trkači su stazu dugu 7,2 kilometara otrčali duž vijugavog šumskog puta, pored mora, do utvrda i oko njih. Prvi je na cilj stigao Vinko Vrebac iz Zagreba koji je stazu pretrčao za 28:03 minute, a najbrža trkačica bila  je Medulinka Irena Mosić Šajatović s vremenom 36:20 minuta. Uoči starta velike utrke, održana je i kratka utrka za djecu iz Štinjana i Velog Vrha na koju se odazvalo desetak djece.

" Želja nam je bila da ljudi vide ovaj lijepi dio grada i da ga nastave koristiti za svoje sportske pripreme, ali i da se uključe  djeca u što većem broju. Imamo već nekoliko ideja kako organizirano nastaviti koristiti ovo područje, a za sada bila je to dobra motivacija svima da potroše one prekomjerne kalorije koje su se nataložile tijekom blagdanskih objeda" zaključio je direktor Pula sporta Erik Lukšić.

Zadovoljstvo odrađenim radnjama u sklopu projekta Adrifort i pripremama za utrku nije skrivala niti voditeljica projekta Adrifort, Iva Pamić.  "Obišla sam trasu i jako sam zadovoljna. Oprema je sva na mjestu: tabele, klupe i druge oznake. Na Zonchi smo uredili parking zonu i postavili veliku tablu s označenim stazama, koje se razlikuju po boji, a duž zida posadili smo i nekoliko stabala. Na utvrdama smo osigurali sve prilaze i stube, dok smo na neke punktove - vidikovce postavili piknik stolove. Panorama koja se s njih pruža oduzima dah." kazala je Pamić.

Organizator manifestacije bio je Pula sport, a suorganizatori Triatlon savez Istarske županije i Udruga prijatelja obalne utvrde Punta Christo. Osim brojnih volontera, organizaciju su potpomogli Grad Pula i Mjesni odbor Štinjan.