Novosti

28/12/2015

Obnovljena fasada poslovno-stambene zgrade u Ulici Sergijevaca 39

Završila je obnova bočne i dvorišne fasade na poslovno-stambenoj zgradi u Ulici Sergijevaca 39, kojom upravlja Castrum Pula 97 d.o.o..

Nešto više od 70 posto investicije, koja u cijelosti iznosi 183.883,75 kuna s uključenim PDV-om, pokrili su suvlasnici zgrade iz pričuve, dok je ostatak osiguran iz gradskog projekta Dolcevita.

Grad Pula je još 2009. godine pokrenuo projekt "Dolcevita" u kojemu, zajedno s pulskom Turističkom zajednicom i suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada na području grada Pule, s ciljem očuvanja bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa, kao i samih zgrada. Stara gradska jezgra obiluje vrijednim građevinama od kojih su mnoge nagrizene zubom vremena, te im se obnovom osigurava novo osvježeno ruho.  Osim što se time poboljšava kvaliteta života naših sugrađana povećava se i privlačnost grada kao turističke destinacije.

S projektom Dolcevita nastavljamo i dalje. U narednom razdoblju bit će objavljen javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule za što je iz proračuna 2016. godine osigurano 1,5 milijuna kuna.

Zona  prioriteta uređenja pročelja i krovova bit će: Trg  Portarata, Ulica Sergijevaca,  Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole,  Flaciusova ulica, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg  Ozad Arene, Istarska i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica.

Po novom javnom pozivu korisnici će moći ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova), odnosno do maksimalno 75.000,00 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini.

Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100 posto opravdanih troškova ulaganja, do maksimalno 50.000,00 kuna (s PDV-om) korisnici će moći ostvariti prema posebnim uvjetima Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine, nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli.

Nadalje,  sufinancirat će se i izrada projektne dokumentacije u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, odnosno maksimalno  4.000,00 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, te će se sufinancirati provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata građevine, također u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja (maksimalno 4.000,00 kuna s uključenim PDV-om po pojedinoj građevini).