Novosti

15/12/2015

U Puli u prvih devet mjeseci ostvareno 7 posto više noćenja u odnosu na 2014. godinu

U hotelu "Park Plaza Arena" održana je danas 5. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Pule na kojoj je predstavljeno Izvješće o radu Turističke zajednice Pula za prvih devet mjeseci te je usvojen rebalans financijskog plana za 2015. godinu.

U izvješću o radu Turističke zajednice stoji da je u prvih devet mjeseci ostvareno 1.565.860 noćenja, što predstavlja 7 posto više noćenja u odnosu na 2014. godinu. "Prognoziramo da ćemo do kraja godine ostvariti do 1.600.000 noćenja, čime će 2015. godina biti rekordna godina po ostvarenju noćenja u gradu Puli", naglasila je Cinkopan Korotaj.

Predsjednik Turističke zajednice Grada Pule Boris Miletić čestitao je svim turističkim djelatnicima i gospodarskim subjektima na još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, nakon čega je direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj predstavila Program aktivnosti i financijski plan za 2016. godinu.

"Ukupni prihodi veći su za 14 posto od planiranih. Razlog tome su porast prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine za 2 posto te dodatna sredstva koja su dobivena od Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istre za različite manifestacije" istaknula je Cinkopan Korotaj. "Pri planiranju prihoda za 2016. godinu, u obzir moramo uzeti smanjenje stope članarina za 15 posto, koje donosi novi Zakon o turističkim članarinama, a što će za TZ predstavljati gotovo 400 tisuća kuna prihoda manje", kazala je direktorica Turističke zajednice nadodavši kako će ostale prihode planirati na tragu ovogodišnjih. Osim toga, spomenula je kako Turistička zajednica u 2016. planira raditi na novim proizvodima Pule te kako su u planu nove manifestacije, uz već prepoznatljive Dane antike i Visualiu.

Poseban je naglasak stavljen na prezentaciju Strategije klastera Južne Istre kojega čine gradovi Pula i Vodnjan te općine Fažana, Barban, Marčana i Ližnjan. Ovaj je klaster značajan budući da obuhvaća površinu od 496 kvadratnih kilometara, odnosno čak 25 posto ukupne obale Istre te preko 40 posto njezina stanovništva. "Ovaj klaster omogućit će nam lakšu promociju i profiliranje, ali i lakšu realizaciju konkretne turističke ponude", naglasila je Cinkopan Korotaj.

Predsjednik Turističke zajednice Grada Pule osvrnuo se na Strategiju klastera Južne Istre, kazavši kako je glavni cilj Strategije da se u nju uključe operativne mjere koje mogu doprinijeti produženju turističke sezone. "Ima nekoliko smjerova u kojima treba ići. Jedan od njih se odnosi na postojeću strukturu smještajnog kapaciteta, drugi na marketinške aktivnosti koje mogu pomoći pri boljem pozicioniranju na tržištu te treći, ali ne i najmanje bitan, odnosi se na turističke proizvode, koji uz već poznatu blagu klimu i more, mogu pridonijeti poboljšanju cjelokupne ponude", istaknuo je Miletić te nadodao da je pred Pulom i Istrom puno posla. "Trendovi su uzlazni i pozitivni, ali siguran sam da u budućnosti možemo još bolje", zaključio je predsjednik Turističke zajednice Grada Pule.