Novosti

15/12/2015

Grad Pula i Istarska županija na tradicionalnom blagdanskom prijemu ugostili partnere i suradnike

Tradicionalni prijem Grada Pule i  Istarske županije povodom predstojećih blagdana održan je danas u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Među uzvanicima prijemu su prisustvovali gradonačelnici istarskih gradova, djelatnici gradskih uprava i županije, poduzetnici i mnogi drugi, a izvrsnim nastupima atmosferi su doprinijele pulska ženska klapa "Teranke".


Okupljene je srdačno pozdravio pulski gradonačelnik Boris Miletić te se zahvalio svima na dobroj suradnji i radu. Kratko se osvrnuo na godinu koja je na izmaku i projekte koji su je obilježili. "Jedan od najznačajnijih projekata, glede kapitalnih ulaganja svakako je izgradnja nove Opće bolnice u Puli. Riječ je o projektu koji nadilazi sam grad Pulu te je značajan i za cijelu Istru i Hrvatsku. Zadovoljan sam i izgradnjom i puštanjem u funkciju studentskog restorana i studentskog doma. Znamo da naše mlado Sveučilište ulaže velike nade u svoj razvoj, a preduvjeti za studiranje je kvalitetna studentska infrastruktura. Ono što ovu godinu karakterizira jesu i odlični turistički rezultati. Grad Pula bilježi porast od 7 posto gostiju te smo premašili brojku od 1,3 milijuna noćenja." kazao je Miletić te je najavio neke od značajnijih radova kojima će se pristupiti u sljedećoj godini.


"U narednoj godini čeka nas nastavak velikih kapitalnih investicija kao što je to uređenje Trga kralja Tomislava, nastavak izgradnje pulske zaobilaznice, početak izgradnje gradskog javnog zatvorenog bazena ali i još niz drugih investicija. U Puli se doista može vidjeti da se radi i gradi te da promišljeno razmišljamo o našoj budućnosti", istaknuo je pulski gradonačelnik. Izrazio je i zadovoljstvo što je Pula ušla u finale izbora za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu, a iznimno mu je drago, kako kaže, i činjenica da pulsko brodogradilište Uljanik ima popunjenu knjigu narudžbi. Miletić se prigodnim riječima prisjetio i nedavno preminulog bivšeg pulskog gradonačelnika Igora Štokovića.


Na godinu na izmaku osvrnuo se i istarski župan Valter Flego ocijenivši je kao jako zahtjevnu i izazovnu ali na kraju i vrlo uspješnu. Između ostalog, istaknuo je i navodnjavanje poljoprivrednih površina na Valturi kao i zaštitu istarskog pršut kao prvi poljoprivredno-prehrambeni autohtoni proizvod u Hrvatskoj na principu teritorija. "Siguran sam kako će to biti putokaz i ostalim proizvodima u sljedećoj godini da dobiju oznaku zaštite, odnosno izvornosti. Ove smo godine otvorili cijeli niz različitih projekata financiranih iz europskih sredstava kao što je primjerice Centar za popularizaciju znanosti, bike centar u Tribanu, Speleokuću u Lanišću," rekao je Flego, pozvavši pri tom buduću Vladu da pomogne Istri u ostvarivanju njenih razvojnih projekata.


Miletić i Flego oštro su osudili postavljanje bodljikave žice na granici s Hrvatskom, nazvavši to neprihvatljivim. "Postavljanje bodljikave žice nije nešto što je u kulturi našeg naroda i takvo što je neprihvatljivo i za osudu," složni su gradonačelnik Pule i župan Istarske županije.