Novosti

14/12/2015

Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

Pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću danas su ispred Komunalne palače izviđači Jure Paus iz Odreda izviđača "Istra" i Vito Rabar iz Odreda izviđača "Pomorac-Uljanik" uručili Betlehemsko svjetlo mira, simbol Božića.

Gradonačelnik Pule zahvalio se izviđačima na ovoj lijepoj tradiciji koju vjerno njeguju. "Ovo svjetlo predstavlja poruku mira, blagostanja i međusobnog razumijevanja" istaknuo je Miletić pritom zaželjevši mladim izviđačima i njihovim roditeljima i starješinama svako dobro povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Naime, svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije odlazi u Betlehem, pali Betlehemsko svjetlo u Spilji Isusova rođenja i donosi ga u Beč. U Beču se okupljaju izviđači iz cijelog Svijeta koji potom svjetlo prenose u svoje države, gradove, crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti, ljubavi i mira.

"Jučer je u Zagrebačkoj katedrali 30 istarskih izviđača preuzelo Betlehemsko svjetlo koje su predstavnici Savez izviđača Hrvatske donijeli iz Beča nama u Hrvatsku" kazao je starješina Odreda izviđača "Istra" Mladen Perčić.

Betlehemsko svjetlo Savez izviđača Hrvatske provodi od 1992. godine i, kako ponosno ističu, to je najveća međunarodna aktivnost članova, gdje se spontano okuplja najviše članova, roditelja, prijatelja izviđača te hrvatskih građana. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih širiti mir među ljudima.

Betlehemsko svjetlo mira bit će izloženo u predvorju Komunalne palače sve do Badnjaka kada će biti preneseno u pulsku Katedralu, gdje će građani moći doći zapaliti svijeće i prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove.