Novosti

14/12/2015

Višestambena zgrada na adresi Giardini 14 obnovljena prije roka

Prije ugovorenog roka završetka, obnovljena je višestambena zgrada u samom centru grada na adresi Giardinima 14 kojom upravlja Castrum Pula 97 d.o.o.. Riječ je o jedinstvenom primjeru financiranja iz više izvora i programa. Investiciju u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna s PDV-om sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula kroz projekt Dolcevita, Turistička zajednica Grada Pule te suvlasnici zgrade. Grad Pula financijski sudjeluje sukladno svojem suvlasničkom udjelu od oko 40 posto, budući da se u njegovu vlasništvu nalaze poslovni prostori u prizemlju zgrade.

Izvršena je rekonstrukcija kompletnog krovišta, prednje i stražnje fasade te zamjena drvene stolarije. Suvlasnici imaju višestruke koristi od obnove budući da će značajno uštedjeti na energiji potrebnoj za grijanje. Predviđena je godišnja ušteda od otprilike 44 tisuće kuna, što predstavlja smanjenje troškova za čak 64 posto. 

"Energetskom obnovom podižemo kvalitetu stanovanja naših sugrađana, kako kroz smanjenje troškova za režije, tako i kroz povećanu vrijednost njihovih nekretnina. Osim toga, na ovaj način stvaramo ugodniju sredinu za naše sugrađane, a naposljetku i goste koji obilaze centar grada, te otvaramo nova radna mjesta kroz nova zapošljavanja obrtnika", istaknuo je direktor Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić.

"Ushićen sam i zadovoljan, kao i moji sustanari, što nam je obnovljena zgrada. Živim ovdje već gotovo 50 godina i s ponosom mogu kazati kako je zgrada ponovno ekskluzivna kao što je bila i nekada davno, kada je tek izgrađena", sa zadovoljstvom je izjavio predstavnik stanara Radoslav Mudri.

Uz predmetnu obnovu, Castrum Pula 97 d.o.o. pristupio je sanaciji sanitarnog čvora u Čitaonici kluba umirovljenika kojeg dnevno posjeti i 300 naših umirovljenika. Vrijednost radova, koje financira Grad Pula, iznosi 100 tisuća kuna s PDV-om.

Grad Pula je još 2009. godine pokrenuo projekt "Dolcevita" u kojem, zajedno s pulskom Turističkom zajednicom i suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada na području grada Pule, s ciljem da se očuva bogato povijesno i kulturno nasljeđe, kao i same zgrade. Do danas je putem projekta Dolcevita obnovljeno 30-ak zgrada na području Pule, a u tijeku je obnova zgrada na adresi Sergijevaca 2/Forum 8 te Sergijevaca 39.

Odlukom o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule nastavlja se s projektom "Dolcevita", za što će u narednom razdoblju biti objavljen javni poziv. Zona  prioriteta uređenja pročelja i krovova bit će Trg  Portarata, Ulica Sergijevaca,  Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole,  Flaciusova ulica, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg  Ozad Arene, Istarska i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica.