Novosti

27/11/2015

Grad Pula sportsko-edukativnim akcijama obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti

Nastavno na cjelogodišnje preventivne programe kojima svoje građane potiču na zdrav život i navike, Grad Pula je u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirao sportsko-edukativne manifestacije "Baci drogu u koš" i "Život bez droge je prva liga", koje će se održati 1. i 10. prosinca. Pored učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola, u manifestacijama će sudjelovati i predstavnici gradske uprave, Policijske postaje Pula,  profesori osnovnih škola i novinari.

"Iako su naše poruke i akcije namijenjene svim građanima, ključno je senzibilizirati upravo mlađu populaciju o prisutstvu droga i svim problemima koje nosi svaki oblik ovisnosti. Kroz Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule, raznim aktivnostima i preventivnim programima cijelu godinu radimo na sprječavanju štetnih navika kod naših građana" kazala je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koja je ujedno i predsjednica Vijeća. Ovom prilikom, zahvalila je i partnerima najavljenih akcija - Udruzi AB Original, Udruzi Institut, Udruzi za rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika UZPIRO.

Pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, također je istaknula kako Pula tokom cijele godine intenzivno radi na edukaciji mladih o štetnosti ovisnosti, a jedan od primjera je i edukativna predstava "Reci drogi ne", koja je gostovala u svim pulskim osnovnim školama, u izvedbi The/Arta.

Koordinator kampanje "Bježi - Via" Diego Bosusco, u ime Istarske županije najavio je održavanje prve manifestacije "Baci Drogu u Koš" za 1. prosinca, u sklopu koje će učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola na Trgu Portarata od 11.00 do 14.00 sati, sudjelovati u turniru slobodnog bacanja.  Prisutne će zabavljati članova udruge AB Original, a iz brošura na info - punktovima građani će se moći informirati o programima prevencije. "Druga sportsko edukativna akcija odnosi se na revijalni malonogometni turnir 'Život bez droge je prva liga', u sklopu kojeg će četiri ekipe odmjeriti svoje snage, među njima i predstavnici gradske uprave, Policijske postaje Pula, profesori osnovnih škola i novinari", pojasnio je Bosusco. Turnir će se održati 10. prosinca,  u dvorani OŠ Veli Vrh.

"Na području grada Pule u prvih 11 mjeseci evidentirano 473 prekršaja Zakona o suzbijanju zloporabe droga, od čega 27 kaznenih djela neovlaštenog prometa i proizvodnje droga. Od zaplijenjenih droga, najveći dio odnosi se na marihuanu", poručila je načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić, te istaknula kako Policija u partnerstvu sa Zavodom provodi preventivnu aktivnost "Zdrav za pet", u sklopu koje će se održati predavanja na temu ovisnosti od alkohola.

Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, istaknula je kako zajedno s Gradom Pulom provode preventivni projekt "Zajedno za odrastanje", u sklopu kojega će se provesti sedam tribina po školama za učenike sedmih i osmih razreda na temu ovisnosti, a dio predavanja bit će namijenjen roditeljima. "Zavod raspolaže podacima kako je u prvih deset mjeseci Službi se obratilo 252 konzumenta s područja grada, a od tog broja 238 osoba je došlo zbog ovisnosti o heroinu. Ove godine imamo 181 novo registriranih korisnika od čega se 158 osoba javilo zbog problema s područja mentalnog zdravlja", zaključila je Mitrović.