Novosti

25/11/2015

U kinu Valli prikazan film "Živim život bez nasilja"

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u kinu Valli prikazan igrano-dokumentarni film "Živim život bez nasilja", nastao u sklopu istoimenog nacionalnog preventivnog projekta. Prikazivanju su nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi te načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar.

Projekt već pet godina zaredom zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici, sve s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja.

"Svjesni smo da je nasilje vrlo prisutno u društvu te bismo zajednički trebali djelovati u cilju suzbijanja svih oblika nasilnog ponašanja", naglasila je zamjenica gradonačelnika, istaknuvši da su prevencija i partnerstvo ključne riječi u borbi protiv nasilja. Kao predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, Puh Belci je predstavila aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća Pule, odnosno njihov projekt "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre", koji je proglašen najboljim projektom Dječjih gradskih vijeća Hrvatske. "Djeca su u sklopu projekta osmislila i izradila promidžbene video spotove u kojima na zanimljiv i edukativan način prikazuju problematiku devastacije igrališta i parkova u Puli", pojasnila je Puh Belci. Upravo su za taj projekt Dragutin Cestar i Elena Puh Belci članovima Dječjeg gradskog vijeća uručili danas priznanje za izuzetno zalaganje u promicanju kulture nenasilja.

 "Projekt se provodi kroz tri komponente: interaktivna radionica, umjetničko edukativni program i interaktivna parlaonica. Pomoću njih se djeci i mladima nastoji ukazati kako nasilno ponašanje nije prihvatljivo te da se opća javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja", istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske, osvrnuvši se na istoimeni film koji na slikovit način prikazuje pregled aktivnosti tijekom petogodišnje provedbe projekta. "Film je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku koji je preminuo od ozljeda koje su mu nanijela dvojica mladića. Iz tog razloga  pozivamo javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti, poput tolerancije, nediskriminacije i nenasilja", istaknuo je Cestar. Ovom prigodom, osvrnuo se  i na statističke pokazatelje nasilja nad ženama, kazavši kako nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja te je pozvao sve žrtve nasilja da  policiji prijave svaki oblik nasilja.

Viviana Benussi izrazila je podršku projektu u ime Istarske županije,predstavivši aktivnosti Istarske županije i Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji se zalaže za promicanje i poticanje ravnopravnosti. "Istarska županija je četvrta županija u Hrvatskoj koja je potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca", naglasila je Benussi. Također, istaknula je da je čak 17% ispitanica na uzorku od 300 000 žena izjavilo da je doživjelo neki oblik nasilja tijekom života, no od navedenih žena koje su pretrpjele nasilje, vrlo je zabrinjavajuće to da čak njih 95% nisu imale hrabrosti prijaviti nasilje.Svoj doprinos stvaranju nenasilnog društva dali su i učenici Osnovne škole Kaštanjer, koji su dio UNICEF-ovog projekta "Stop nasilju u školama", a koji su svojim nastupima obogatili današnji program u kinu Valli.