Novosti

22/09/2015

Započele javne tribine za građane

Danas su u popodnevnim satima održane prve ovogodišnje javne tribine za stanovnike mjesnih odbora Arena, Stari Grad i Monte Zaro te mjesnih odbora Monvidal, Kaštanjer i Gregovica na kojima su građani imali prilike iznijeti svoje prijedloge za kreiranje proračuna za 2016. godinu.

Uz zamjenika gradonačelnika Fabrizia Radina koji je u Komunalnoj palači uvodno pozdravio 30-tak okupljenih građana, tribini su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnici upravnih odjela Grada Pule te predstavnici gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova. "Cilj ovih već tradicionalnih tribina je omogućiti onima koji nisu vični informatičkim putem izraziti svoje kritike, pohvale i želje, da to učine izravno u dijalogu s pročelnicima i predstavnicima gradskih tvrtki", rekao je Radin. Pročelnica UO za financije i opću upravu Vesna Sajić predstavnicima MO ukratko je pojasnila na koji se način kreira gradski proračun i što sve sadrži te je napomenula kako će gradski proračun i sljedeće godine ostati na ovogodišnjoj razini od oko 345 milijuna kuna.

Filip Zoričić iz MO Stari Grad raspravu je započeo pitanjem o mogućnosti postavljanja uspornika u Zadarskoj ulici na lokaciji ispod OŠ Tone Peruško te prijedlogom da se uredi površina unutar vrtića i jaslica Ružica na način da se što je više moguće smanji područje asfalta kako bi djeca zaista dobila prikladno zeleno mjesto za boravak i igru.

P.o. gradonačelnika pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić predložio je da zahtjev za uvrštenjem uspornika na predloženu lokaciju bude uvršten u godišnje prijedloge mjesnog odbora, dok je pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović pohvalila prijedlog uređenja unutrašnjosti vrtića i jaslica te je obećala da će u najkraćem roku razmotriti mogućnost realizacije prijedloga sa nadležnim osobama.

Kristijan Biteri iz istog mjesnog odbora tražio je pojašnjenje od nadležnih oko konkretne namjene Danteova Trga napominjujući da prometni znak pokazuje da se radi o pješačkoj zoni, dok se svakodnevno automobili parkiraju. Pročelnik Škuflić objasnio je kako se zbog manjka mjesta parkiranja u starogradskoj jezgri teško odlučiti na zatvarnje spomenutog trga za automobile, te da će se voditi računa da se ubrzo pronađe rješenje dok će komunalni redari i nadležna služba provjeriti smisao postojećeg prometnog znaka.

Građanina Izu Čovića zanimao je datum uređenja Kandlerove ulice, te je odgovor dobio od direktora Herculanea d.o.o Igora Starija koji je ustvrdio kako su nadležne službe u stalnim pregovorima s konzervatorskim odjelom koji u značajnoj mjeri usporava i otežava početak radova, napomenuvši kako će ukoliko dođe do sufinanciranja od strane EU projekt uređenje ulice Sergijevaca i Kandlerove započeti 2017. godine te će trajati najmanje dvije godine. Kladuija Paljara iz MO Arena zanimalo je kada će se krenuti s uređenjem serpentine i stepeništa oko Arena, istaknuvši i kako ga je rastužilo uklanjanje masline koju su u znak prijateljstva dva naroda posadili predsjednici Hrvatske i Italije. Pročelnik Škuflić istaknuo je kako će se s uređenjem određenih dijelova okoliša Arena započeti brzo, dok je zamjenik gradonačelnika Radin nadodao da će se osobno pobrinuti kako bi na isto mjesto bila posađena nova maslina objasnivši da stara nije uspjela sazrjeti.

Želka Malić iz Gladijatorske ulice izrazila je zabrinutost zbog ilegalnog romskog naselja i nesnosnog smrada koje stanovnici istoga proizvode pozvavši nadležne da nije dovoljno ovaj prostor čistiti dvaput godišnje. Predsjednik gradskog vijeća Robert Cvek objasnio je kako je Grad Pula tek nedavno u vlasništvu nad tim prostorom te da je zajedno s predstavnikom romske nacionalne manjine Jetišem Bajaramijem nedavno i posjetio tkz. barake istaknuvši kako do rješenja mora doći, no kako ono mora biti humano posebice s obzirom da u barakama živi 82 stanovnika najvećim dijelom djece i mladih.

Tribina je nakon Komunalne palače nastavljena u prostorijama MO Kaštanjer gdje je Marino Percan predstavnike gradske vlasti upitao dokle se stiglo s dugoočekivanom izgradnjom gradskog bazena, te predložio da se ulica Kaštanjer s jedne strane potpuno oslobodi od parkiranja kako bi djeca i mladi u jutarnjim satima mogli do škole stići nogostupom a ne sredinom ulice. Pročelnik Škuflić u svom je izlaganju pojasnio kako se do kraja godine očekuje izrada projektne dokumentacije te kako je Grad Pula svo vrijeme u kontaktu s predstavnicima morskih sportova i strukom, dok je zamjenik gradonačelnika Radin naglasio kako će se bazen sigurno sagraditi, ali i kako će njegovo održavanje biti veći problem od same izgradnje.

Vesnu Fabris iz MO Gregovica zanimalo je kada će se krenuti u asfaltiranje nogostupa u Valvezerovoj ulici pozvavši nadležne da čim prije uspostave i potrebnu prometnu regulaciju i ograničenja brzine na tome području pored gradilišta nove zgrade opće bolnice. Pročelnik Škuflić prihvatio je prijedlog o mogućnosti prometne regulacije istaknuvši kako će se parking bolnice i dio okolnog područja asfaltirati već od sljedećeg mjeseca. Zamjenik gradonačelnika Radin nadodao je kako se za regulaciju prometa na prostoru svih navedenih mjesnih odbora mora bolje angažirati policijska patrola kako bi se i ova područja uz sam centar grada osigurala za sigurno prometovanje. Na samom kraju zahvalio se ustvrdivši kako je i ovogodišnja tribina bila od izuzetne pomoći onima koji rade na kreiranju proračuna, te se zahvalio građanima na sudjelovanju i visokom odazivu, izrazivši želju za ponovnim okupljanjem sljedeće godine.

Ovim putem pozivaju se građani da se u što većem broju odazovu na javne tribine o izradi proračuna te da posjete web stranicu www.proracun.pula.hr i iznesu svoje prijedloge, a Puljani svoje prijedloge za novi proračun mogu slati i putem e-Konzultacija.